Samudaripen – Holocaustul Romilor
Publicat de Puiu Vulea, 5 august 2022, 11:45
2 august este data la care, anual, este marcată Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, instituită prin rezoluție de Parlamentul European la 15 aprilie 2015, iar în România, Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, adoptată la 17 iunie 2020 de plenul Camerei Deputaţilor, legea fiind promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 10 iulie 2020.
Numit și Holocaustul Uitat, pentru că a fost mai puțin studiat decât Holocaustul împotriva evreilor, Poraimos (devorare) sau Samudaripen (ucidere în masă) în limba romani, manifestarea de comemorare a fost desemnată pentru că în noaptea de 2 spre 3 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, cei aproximativ 3000 de deținuți de etnie romă rămași în viață – femei, bătrâni și copii din așa-numitul „lagăr al țiganilor” au fost exterminați în camerele de gazare.
La Craiova, filiala Dolj a Asociației Partida Romilor Pro-Europa a organizat acțiuni de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor la care au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai bisericii, precum și tineri romi.
Astfel, miercuri, 3 aprilie, la ora 9.00, la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru, un sobor de preoți a săvârșit o slujbă de pomenire a celor știuți și neștiuți ce au pierit în lagărele morții, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
De la ora 11.00, la sediul Consiliului Județean Dolj, a avut loc o masă rotundă la care au participat specialiști în istorie, tineri romi, Adrian Neațu – vicepreședinte al Consiliului Județean, Răzvan Diaconu – viceprimar al Craiovei, precum și un consilier al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, reprezentanți ai Jandarmeriei și ai Poliției.
După cum a precizat domnul Romeo Tiberiade, președintele filialei Partida Romilor Dolj, au fost prezentate faptele istorice petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a vorbit despre deportarea romilor în Transnistria, iar Nelu Găman, unul din supraviețuitorii deportării, a povestit o parte din întâmplările trăite în acea perioadă de familia sa.
„Ținem să reamintim an de an faptele groaznice petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tocmai pentru ca ele să nu se mai poată repeta, pentru ca oamenii să nu mai comită crime îngrozitoare în numele unei rase superioare. Dacă vom învață din greșelile trecutului, atunci vom putea spune că societatea umană se află în plină dezvoltare. Dacă nu, istoria ne va pedepsi prin repetarea unor fenomene grave”, a declarat Romeo Tiberiade.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.