Șantier de 300 de milioane de ani
Publicat de Liviu Goga, 1 mai 2015, 00:11
In cariera de piatra din Aix-en-Provence, intre 1786 si 1788, a avut loc o febrila activitate de extractie. In acesta cariera, intre straturile de roca erau intercalate straturi de nisip si argila. Atunci cand muncitorii au extras 11 straturi consecutive de calcar, s-au gasit la o adancime de 12-15 m fata de suprafata si au descoperit un nou de pat nisip, pe care au inceput sa il scoata pentru a ajunge la stratul de roca urmator.
Dar in acest nisip ei au descoperit baze de stalpi din piatra si elemente de constructie nedeterminate schitate intr-un calcar asemăător cu cel pe care il extrasesera. Sapand in continuare, muncitorii au gasit, spre imensa lor surpriza, monede, cozi de ciocane, bucati de unelte din lemn pietrificate. Ei au scos și un planseu mare de peste 2 m lungime.
Ca si uneltele, era pietrificat intr-un fel de agat si spart in bucatele. Cand bucatelele au fost puse la loc, muncitorii au avut sub ochii lor reconstituita o planseta de santier care se asemăna perfect cu cele de azi.
Cum se putea gasi un santier de constructie echipat cu aceleasi unelte ca in Franta secolului XVIII sub 15 m de straturi de nisisp si de calcar vechi de 300 de milioane de ani?
A rămas o enigma imposibil de elucidat.