”Sarcofagul” anti-radiații de la Cernobîl este așezat peste reactorul avariat
Publicat de Cosmin Meca, 15 noiembrie 2016, 13:19
În aceste zile, scutul anti-radiații creat pentru reactorul explodat de la Cernobîl este așezat peste structura avariată în urmă cu 30 de ani.
Scutul anti-radiații, cunoscut ca New Safe Confinement, și-a început ”călătoria” pe 14 noiembrie, iar așezarea acestuia este un proces ce va dura cinci zile, structura fiind mutată cu ajutorul unor cricuri hidraulice.
Scutul de la Cernobîl a fost creat pentru a opri eventualele scurgeri de radiații din reactorul explodat, pentru cel puțin o sută de ani de acum încoace. Ostap Semerak, ministrul mediului din Ucraina, consideră că începerea ultimei faze a construcției reprezintă un pas istoric din tot procesul de lucru, început acum 30 de ani.
În data de 26 aprilie 1986, reactorul 4 de la centrala nucleară a suferit un accident critic, explozia acestuia trimițând cantități uriașe de material radioactiv în atmosferă, 30 de lucrători au murit imediat după incident, dar dezastrul de la Cernobîl a făcut zeci sau chiar sute de mii de victime în anii următori, ca urmare a radiațiilor la care au fost expuși oamenii.
După explozie, clădirea reactorului a fost închisă într-un sarcofag de beton, dar temerile cu privire la rezistența acestuia i-au convins pe experți că este nevoie de o nouă structură, mai rezistentă și mult mai etanșă, arată playtech.ro.
Noul scut anti-radiații de la Cernobîl este realizat din oțel rezistent la coroziune și are o lungime de 275 de metri, având și o înălțime de 108 metri. Sarcofagul a fost construit îndeosebi cu fonduri venite de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Construcția a început acum 4 ani, iar ziua de 14 noiembrie marchează începutul ultimei faze de construcție. BERD spune că sarcofagul este cea mai mare structură mișcătoare construită vreodată, fiind unul dintre cele mai ambițioase proiecte din istoria ingineriei.
Dacă totul decurge conform planurilor, toată etapa va fi încheiată până pe 29 noiembrie.