„Sardeluță marinată”, o nouă specialitate tradițională garantată românească
Publicat de Puiu Vulea, 16 iulie 2024, 19:20
Comisia Europeană a aprobat, astăzi, înscrierea produsului românesc „sardeluță marinată” în registrul Specialităților Tradiționale Garantate (STG), informează instituția pe site-ul oficial. Astfel, încă un produs tradițional românesc capătă recunoaștere și protecție la nivel european.
„Sardeluța marinată” se obține prin marinarea șprotului (se pot obține astfel trei feluri diferite, în funcție de ingredientele utilizate la marinat) și apoi umplerea acestuia cu umplutura dorită. Prin adăugarea unui sos pe bază de vin, a uleiului de floarea-soarelui sau a uleiului de floarea-soarelui cu ardei iute peste șprotul marinat și aromatizarea acestuia cu diferite ingrediente, produsul dobândește gusturi distincte, cu calități organoleptice specifice.
Denumirea produsului indică specificitatea materiei prime – șprotul cu cap și eviscerat – și metoda de preparare (marinarea).
La nivel european, dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membreRomânia, are recunoscute şi protejate 13 produse, dintre care 11 cu Indicaţie Geografică Protejată, unul cu Denumire de Origine Protejată, respectiv Telemea de Ibăneşti şi un alt produs cu Specialitate Tradiţională Garantată – Salată tradiţională cu icre de crap.