Săritul peste micul dejun ar putea crește riscul de probleme psihosociale la copii
Publicat de Cosmin Meca, 7 septembrie 2022, 12:20
Potrivit unei studiu efectual la nivel național în Spania, tinerii care iau micul dejun nutritiv acasă au o sănătate psihosocială mai bună. Deși cercetările anterioare au remarcat importanța unei mese sănătoase, acesta este primul studiu care examinează, pe lângă efectele trecerii peste micul dejun și locul în care mănâncă și alimentele pe care le consumă.
Oamenii de știință au analizat un sondaj, la care au participat 3 772 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, ce a inclus întrebări legate de alegerile copiilor pentru micul dejun, precum și sănătatea lor psihosocială, care a cuprins aspecte precum stima de sine, starea de spirit și anxietatea.
Cercetătorii au descoperit că a lua micul dejun în afara casei era aproape la fel de rău ca și faptul de a-l rata cu totul, lucru ce ar putea fi explicat de faptulcă mâncatul în oraș este de obicei mai puțin sănătos decât mâncatul acasă.
Constatările au indicat, de asemenea, o legătură între scăderea riscului de probleme comportamentale și consumul de cafea, lapte, ceai, ciocolată, cacao, iaurt, pâine, pâine prăjită, cereale și produse de patiserie. În mod neașteptat, șanse mai mari de a avea aceste probleme au fost asociate cu consumul de ouă, brânză și șuncă.
De asemenea, susținerea socială și familială pe care tinerii ar putea să o primească acasă la micul dejun, poate juca un rol în beneficiile raportate. Autorii subliniază că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege relațiile cauză-efect din spatele datelor.
Sursă text: scitechdaily.com