Sărutul sub vâsc în noaptea de Revelion
Publicat de Cosmin Meca, 30 decembrie 2018, 19:30
Un obicei al nopţii dintre ani este cel al sărutului sub vâsc, planta sacră în tradiţia multor popoare păgâne. Vâscul este simbolul iernii şi al sărbătorilor de iarnă, iar obiceiul sărutului sub vâsc aparţine scandinavilor, care asociau vâscul cu zeiţa dragostei.
Vâscul, cunoscut şi sub numele „creanga de aur”, are o semnificaţie deosebită în folclorul european. În tradiţia românească şi nu numai, în preajma sărbătorilor de iarnă, planta magică cu bobiţe sidefii este un prilej pentru oameni să se sărute.
În România, sărutatul persoanei iubite sub vâsc, în preajma sărbătorilor, „asigură” fericirea în dragoste îndrăgostiţilor, conform credinţei populare.
Vâscul trebuie pus deasupra ușii de la intrare fiindcă aduce noroc, spor în casă, sănătate, atrage îngerii și alungă bolile.
Vâscul este o plantă semiparazită, care crește pe tulpina altor pomi. Are tulpini de 30 până la 100 cm lungime. Frunzele se află în perechi opuse, de forma unor panglici, întregi, având structura pielii prelucrate, cu o lungime de 2-8 cm și lățimea de 0.8-2.5 cm, de culoare galben-verzuie. Florile sunt discrete, de culoare galben-verzuie, având un diametru de 2-3 mm. Fructul este o boabă de culoare albă sau galbenă, care conține numeroși sâmburi.