Se modifică regulile în Centrul Vechi din Craiova. Mașinile parcate în zona pietonală vor fi ridicate
Publicat de Cosmin Meca, 30 septembrie 2017, 13:00
Cu toate că străzile din Centrul Vechi au devenit preponderent pietonale, circulaţia rutieră este permisă ocazional pentru aprovizionare, curăţenie şi întreţinere a domeniului public, pentru rezidenţi şi în situaţiile de urgenţă. Accesul şi parcarea autovehiculelor rezidenţilor este permisă, pe amplasamentele special amenajate, în parcările de incintă existente. Numai că șoferii nu țin cont și parchează pe unde apucă. Ca atare, Executivul vrea înăsprirea Regulamentului de funcţionare şi acces în Centrul Istoric al Municipiului Craiova în sensul că introduce și sancțiuni pentru cei care nu-l respectă.
Consilierii locali votează joi, în cadrul ședinței ordinare, dacă sunt sau nu de acord cu completarea Regulamentului mai-sus menționat, așa încât șoferii indisciplinați să fie sancționați. Asta în condițiile în care normele Regulamentului nu prevedeau și sancțiuni pentru cei care nu îl respectă.
Modificarea Regulamentului de funcţionare şi acces în Centrul Istoric al Municipiului Craiova a fost cerută în repetate rânduri de reprezentanții Poliției Locale, care ”sesizează faptul că întâmpină dificultăţi în aplicarea de măsuri în cazul autovehiculelor ce staţionează in alte locuri decât cele prevăzute expres şi ţinând cont de faptul că în Regulament nu există sancţiuni pentru astfel de situaţii”, după cum se arată în Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre. Astfel, ”se impune modificarea acestui regulament, în sensul instituirii unor sancţiuni contravenţionale principale şi complementare”.
”Această modificare este impusă şi de faptul că art. 142 şi art. 143 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, aprobat prin HG nr. 1391/2006, nu reglementează în mod expres oprirea şi staţionarea vehiculelor în zonele preponderent pietonale. În conformitate cu prevederile art.2, alin. (2) din OG nr. 2/2001, cu modificările şi completările ulterioare, privind regimul juridic al contravenţiilor, «prin hotarâri ale autorităţilor administraţiei publice locale sau judeţene se stabilesc şi se sancţionează contravenţii în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuţii prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenţii prin legi, ordonanţe sau hotărâri ale Guvernului». Totodată, Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, prevede că serviciul public de ridicare a vehiculelor se organizează şi se desfăşoară de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală”, își argumentează municipalitatea decizia de modificare a regulamentului.
Astfel, spre aprobarea Consiliului Local al municipiului Craiova va fi supusă modificarea, prin completare, a Regulamentului de funcţionare şi acces în Centrul Istoric al Municipiului Craiova, aprobat prin HCL nr. 211/2015, astfel:
1. Art. 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”Se interzice staţionarea/parcarea autovehiculelor pe zonele pietonale, sau in alte locuri decât cele cu destinaţie de parcare (excepţie făcând cele pentru aprovizionare, în condiţiile prezentului Regulament)”;
2. Art. 23 se modifică prin completare, în sensul că se introduce litera f) cu următorul cuprins: f) „Parcarea /staţionarea autovehiculelor în alte locuri decât amplasamentele ce au destinaţie specială de parcare”;
3. Art. 27 se modifică prin completare, în sensul că se introduce alin (3) cu următorul cuprins: (3) „Operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor staţionate şi parcate neregulamentar se vor efectua de către R.A.T. S.R.L., conform prevederilor HCL nr. 130/2017”.
sursa:craiovaforum.ro