Seara sarbeasca la Craiova
Publicat de Cosmin Meca, 23 septembrie 2015, 18:40 / actualizat: 23 septembrie 2015, 19:44
Universitatea din Craiova prin Facultatea de Litere în parteneriat cu Institutul de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” al Academiei Române și Institutul Norvegian de Teologie din Oslo, Norvegia implementează în perioada 2014-2015 proiectul Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextul diversității culturale, nr. de identificare LLP116/08.04.2014, finanțat în cadrul Programului PA17/RO13 ”Promovarea diversității în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Grant SEE.
Joi, 24 septembrie 2015, la ora 16.00, la Casa Universitarilor din Craiova, Calea Unirii, nr. 57 va avea loc un nou eveniment cultural din cadrul acestui proiect. Sunt invitați să participe reprezentanți ai comunității sârbe din Șvinița, jud. Mehedinți.
Sunt invitați elevi și profesori care formează Grupul folcloric Dunav, reprezentanți ai autorității locale. Spectacolul pe care îl vor susține va evidenția costumele tradiționale, jocurile și cântecele așa cum s-au păstrat de-a lungul timpului, un mod de manifestare a specificității culturii într-un mediu multicultural și într-o zonă limitrofă cu Serbia.
Dezbaterile se vor axa pe tema”Păstrarea identității culturale în context multietnic în zona Clisura Dunării”. Comunitatea din Șvinița a conservat de-a lungul timpului tradițiile, limba, obiceiurile și a oferit imaginea culturii tradiționale sârbe nealterate de proximitățile culturale și de imixtiunile modernismului.
Seara culturală dedicată comunității sârbe completează fondul activ de prezentare și cercetare a patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia, obiectiv principal al proiectului din cadrul Programului PA17/RO13 ”Promovarea diversității în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.
Sunt invitați să participe la acest eveniment cultural cei ce doresc să cunoască particularitățile definitorii ale tradițiilor sârbe, așa cum au fost conservate în comunitatea sârbă de la Șvinița.