Sfânta și Marea Sâmbătă
Publicat de Cosmin Meca, 7 aprilie 2018, 08:00
Este cea la capătul căreia are loc Învierea.
Este ultima zi de post, se încheie şi pregătirile pentru Sărbătoarea Paştelui.
Se sacrifică mielul şi se pregătesc mâncărurile tradiţionale: borşul, drobul şi friptura de miel.
Se deretică prin casă şi se pregătesc haine noi, care urmează să fie îmbăcate în zilele de Paşti.
Femeile trebuie să aibă o cămaşă nouă, cusută special pentru Paşti, iar bărbaţii – o pălărie nouă.
Sâmbăta seara, gospodinele pregătesc şi coşul care va fi dus la biserică, pentru sfinţire.
Se pun ouă roşii sau încondeiate, cozonac, pască şi un miel copt din aluat, slănină şi șuncă de porc special preparate, salată de sfeclă roşie cu hrean, usturoi, făină, zahăr şi sare.
Alături, o ramură de busuioc şi o lumânare albă. Totul, acoperit cu cel mai frumos ştergar.
Noaptea, se merge la biserică pentru a lua Lumină.
Duminică este Ziua Luminată, când toţi creştinii sărbătoresc cu bucurie Învierea Domnului.