Sibiul- Regiune Gastronomica Europeana
Publicat de Cosmin Meca, 8 ianuarie 2017, 11:11
După ce în anul 2007 a fost Capitala Culturală a Europei, Sibiul vrea să primească, în anul 2019, titlul de Regiune Gastronomica Europeană.
Acest titlu onorific este o iniţiativă a Institutului Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, organism nou format, în care Sibiul este una din cele 10 regiuni fondatoare. Scopul programului este acela de a „stimula, de a aduce laolaltă şi de a disemina cunoştinţele pentru creşterea calităţii vieţii în regiunile Europei prin promovarea culturilor gastronomice şi stimularea inovatiei în domeniul gastronomic”. Această reţea a regiunilor va crea un titlu onorific, cu sprijinul instituţiilor europene – titlul de REGIUNE GASTRONOMICA EUROPEANĂ, acesta urmând să fie acordat anual la două sau trei regiuni care fac parte din reţea, ceea ce va dezvolta un program puternic de colaborare între regiuni. Regiunile şi entităţile implicate vor fi sprijinite să devină mai vizibile, să îşi promoveze valorile culturale şi turistice
Concret, la nivelul municipiul Sibiu se va constitui Asociaţia Sibiu Regiune Gastronomică care va trebui să identifice sursele de finanţare şi să organizeze evenimentele propriu-zise. Atunci când va deveni capitala regională gastronomic, Sibiul va organiza evenimente care vor implica în alcătuirea programului tot ceea ce înseamnă cultura gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio, tradiţii, domeniul agriculturii din regiunea Centru, promovând toate aceste domenii prin intermediul unor festivaluri, seminarii, congrese şi târguri.
O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand loca.
Sursa: Rador