Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Simularea naţională pentru BAC 2024

Simularea naţională pentru BAC 2024

Publicat de Alin Cirtina, 12 ianuarie 2024, 16:03

În perioada 4-7 martie, potrivit calendarului oficial, va avea loc Simularea naţională a bacalaureatului 2024.  Ministerul Educaţiei a venit cu noi precizări, prezentate de edupedu.ro. Astfel, probele din cadrul simulării naționale încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.

La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, după cum a anunțat Ligia Deca , ministrul Educaţiei:
„În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.”

Art. 8 – „(2) Elevii sunt primiți și așezați în bănci; repartizarea elevilor pe săli se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul unității de învăţământ/centrului de examen”, conform procedurii. Conform documentului, timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării examenului national de bacalaureat este de trei ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Art. 11 – „(5) Asistentii vor informa elevii asupra faptului că redactarea rezolvării subiectelor va începe de pe a doua pagină a primei foi tipizate. Această informație va fi trecută în procesul — verbal în care se confirmă primirea tipului de subiect corespunzător şi pe care elevii trebuie să îl semneze.”

Ce urmează după probele scrise

Art. 11 – „(9) După finalizarea fiecărei probe scrise, în limita maximă a timpului alocat acesteia, elevii predau lucrările asistenților, care le verifică în conformitate cu prevederile art. 61 din Metodologie, astfel:

a) după ce îsşi încheie lucrările, elevii numerotează foile, sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenți. După încheierea numerotării, elevii predau asistenților lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrării și a numărului de pagini.

b) la predarea lucrărilor, asistenții barează/marchează cu litera Z spațiile nescrise, verifică numărul de pagini şi îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semnează elevii, precum şi în rubrica prevăzută pe prima pagină a lucrării.”

Secretizarea lucrărilor

Art. 11 – „(5) Pentru secretizarea și securizarea lucrărilor scrise se va proceda astfel:

a) colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea acestora făcându-se automat în platforma destinată evaluării digitalizate;

b) colțul din dreapta sus al următoarelor foi tipizate, începând cu a doua foaie tipizată, conținând datele personale ale elevului, se sigilează și se secretizează. Secretizarea casetei de identificare se realizează cu etichete, nu cu lipici.”

Capsarea lucrărilor 

În procedură se arată că asistenții asigură capsarea în trei locuri (lateral stânga sus, jos şi la mijloc) a lucrărilor scrise care depășesc un număr mai mare sau egal cu două foi tipizate, așezate sub formă de caiet, în ordinea paginilor.

Conform documentului, la expirarea celor trei ore acordate redactării lucrării scrise, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări. Elevii părăsesc sala de examen fără a primi subiectele.

Scanarea lucrărilor

Art. 11 – „(10) După verificarea fiecărei lucrări, în ordinea primirii acestora, în prezența elevilor, asistenții scanează lucrarea, verifică existența corespondentei dintre numărul paginilor scanate, numărul paginilor lucrării în format fizic și numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate a examenului naţional de bacalaureat. Marcarea lucrării în platformă presupune introducerea numărului de pagini al lucrării (care se selectează astfel: numărul total de pagini al lucrării scrise + 2 corespunzător celor două pagini negre generate de procesul de scanare), respectiv selectarea opțiunii „neprezentat” sau a opțiunii „eliminat”, în cazul elevilor care nu s-au prezentat sau, după caz, au fost eliminați de la proba respectivă. Lucrarea elevului eliminat nu se scanează şi nu se încarcă în platformă.

(11) În situatia în care există elev/elevi care susține/susțin examenul în sală separată, lucrarea/lucrările acestuia/acestora se sigilează într-un plic de către asistenti, care se deplasează la cea mai apropiată sală în care se scanează lucrările, din centrul de examen. Plicul se desigilează, lucrarea/lucrările se scanează si se încarcă în aplicatie conform prevederilor alin. (10).”

Rezultatele elevilor nu sunt făcute publice

Art. 18 – „(1) Prezența și rezultatele elevilor la simulările naționale se înregistrează în aplicația informatică SIIIR. Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice.

(2) Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise (în cazul simulării probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a), respectiv după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli (în cazul simulării probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat), fără a primi subiectele.

(3) Lucrările scrise ale elevilor care au susținut probele din cadrul simulărilor examenelor naționale se arhivează și se păstrează, până la sfârșitul anului școlar următor, în unitatea de învățământ din care provin aceștia.”

Art. 20 – „Unitățile de învăţământ iau toate masurile necesare pentru ca activitatea didactică a claselor neimplicate în simulările naționale să se desfăşoare în mod corespunzător, după un program stabilit de către consiliul de administrație al unității.”

Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024
  • 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor

Sursă text: edupedu.ro

Sursă foto: arhivă

Consiliul Concurenţei/ Investigaţie pe piaţa serviciilor stomatologice
National luni, 27 ianuarie 2025, 13:49

Consiliul Concurenţei/  Investigaţie pe piaţa serviciilor stomatologice

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că există restricții privind recrutarea personalului de la un cabinet stomatologic la altul, pentru a se...

Consiliul Concurenţei/  Investigaţie pe piaţa serviciilor stomatologice
Campania
National luni, 27 ianuarie 2025, 13:33

Campania „Şi tu ai fost jefuit! Muzeele contează!”/ Muzeul Brukenthal, închis temporar

Muzeul Brukenthal va fi închis, timp de o săptămână, pentru a atrage atenția asupra necesității protejării patrimoniului cultural...

Campania „Şi tu ai fost jefuit! Muzeele contează!”/ Muzeul Brukenthal, închis temporar
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
National luni, 27 ianuarie 2025, 13:22

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului/ Mesajul președintelui Klaus Iohannis

27 ianuarie 2025: 80 de ani de la eliberarea victimelor din lagărele de la...

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului/ Mesajul președintelui Klaus Iohannis
Bacalaureat 2025. Au început probele examenului de BAC. Elevii susțin probele orale la Limba română
National luni, 27 ianuarie 2025, 11:31

Bacalaureat 2025. Au început probele examenului de BAC. Elevii susțin probele orale la Limba română

Au început probele examenului de...

Bacalaureat 2025. Au început probele examenului de BAC. Elevii susțin probele orale la Limba română
National duminică, 26 ianuarie 2025, 16:22

Celulă de criză pentru coordonarea recuperării celor patru piese de tezaur furate

Celulă de criză pentru coordonarea recuperării celor patru piese de tezaur...

Celulă de criză pentru coordonarea recuperării celor patru piese de tezaur furate
National duminică, 26 ianuarie 2025, 12:56

Consiliul Național al PNL l-a desemnat pe Crin Antonescu drept candidat la Președinția României

Consiliul Național al PNL l-a desemnat pe Crin Antonescu drept candidat la Președinția...

Consiliul Național al PNL l-a desemnat pe Crin Antonescu drept candidat la Președinția României
National duminică, 26 ianuarie 2025, 10:04

Protestanți sancționați de Jandamerie

Protestanți sancționați de...

Protestanți sancționați de Jandamerie
National duminică, 26 ianuarie 2025, 09:42

Autoritățile de la București se află în permanentă legătură cu cele olandeze și europene după furtul a patru artefacte aparținând tezaurului dacic al României

Autoritățile de la București se află în permanentă legătură cu cele olandeze și europene după ce patru artefacte din aur aparținând...

Autoritățile de la București se află în permanentă legătură cu cele olandeze și europene după furtul a patru artefacte aparținând tezaurului dacic al României