Sistemele nucleare ale Pentagonului încă folosesc dischete din anii ’70
Publicat de Cosmin Meca, 28 mai 2016, 19:19
Sistemele nucleare americane încă folosesc dischete produse în anii ’70 pentru coordonarea anumitor funcţii, informează un raport al agenţiei de audit guvernamental GAO, subordonată Congresului SUA.
În document se vorbeşte despre o serie de echipamente foarte vechi aflate încă în uz, care au urgentă nevoie de modernizare.
Un sistem de comandă şi control al Pentagonului care, spune raportul, coordonează funcţii operaţionale ale forţelor nucleare americane, pentru rachete balistice intercontinentale, bombardiere nucleare şi aeronave folosite pentru realimentarea din zbor , funcţionează pe baza unui computer IBM Seria 1 şi folosesc dischete cu format de 8 inch, model produs în anii ’70. Computerul respectiv a fost introdus în uz în 1976, în timpul mandatului preşedintelui Gerald Ford.
”Sistemul a rămas în uz pentru că, încă funcţionează”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Pentagonului Lt. Col. Valerie Henderson. „Cu toate acestea, din cauza vechimii, componentele cu dischete vor fi înlocuite până la sfârşitul anului 2017 cu dispozitive de tip Secure Digital „. Modernizarea Centrului de Comandă, Control şi Comunicaţii Nucleare NC3 este în curs de desfăşurare.
Potrivit raportului GAO, Pentagonul are în vedere înlocuirea completă a sistemului până în 2020. Guvernul federal cheltuie mai multe fonduri pentru întreţinerea sistemelor computerizate decât pentru modernizarea şi dezvoltarea acestora, mai precizează documentul. Anul trecut, de exemplu, administraţia SUA a alocat 61 de miliarde de dolari pentru acţiuni de mentenanţă şi doar 19 miliarde pentru modernizare.
Raportul mai constată folosirea unui limbaj de programare învechit, de tip ASM, de către Trezoreria SUA, elaborat în anii ’50. Biroul pentru Management şi Buget a luat deja iniţiativa înlocuirii acestor sisteme IT , dar raportul afirmă că până la implementarea noilor sisteme, guvernul riscă să lucreze cu instrumente depăşite şi ineficiente.
Sursă: Descopera