Sistemul nostru solar se află într-o bulă de plasmă
Publicat de Cosmin Meca, 29 noiembrie 2019, 11:23 / actualizat: 29 noiembrie 2019, 13:21
Misiunea Voyager 2, aflată la marginea sistemului nostru solar, a înregistrat temperaturi de 49.426 grade Celsius.
Ce se află la marginea sistemului nostru solar reprezintă, în mare măsură, un mister pentru oamenii de ştiinţă. În aceste condiţii, continuarea activităţii misunii Voyager-2 se dovedeşte a fi singurul instrument care poate să îi ajute să desluşească misterele din acea regiune îndepărtată.
Unul din fenomenele pe care Voyager le-a identificat la marginea sistemului nostru solar este prezenta unei bule de plasmă. După cum arată rapoartele cercetătorilor, sonda a măsurat temperaturi de aproape 50.000 de grade Celsius la graniţa sistemului nostru solar cu spaţiu interstelar. În prezent, pare că sonda poate rezista problemelor pe care temperatura aceasta le ridică, totuşi, pe viitor, oamenii de ştiinţă de la NASA îşi fac griji cu privire la integritatea scuturilor termice, notează Futurism.
Un studiu recent, publicat în Nature Astronomy, în care cercetătorii au analizat datele colectate de către Voyager şi au ajuns la concluzia că sistemul nostru solar este prins într-o bulă de plasmă. În aceste condiţii, cercetătorii de la NASA sunt de părere că Voyager nu a ajuns încă în spaţiul interstelar şi că se află într-o regiune intermediară a cărei existenţă nu a fost luată în calcul anterior.
Cercetătorii au teoretizat faptul că plasma care înconjoară sistemul nostru solar este creată şi alimentată de către vânturile solare, particulele de materiale fiind împinse din interiorul sistemului solar către exteriorul acestuia unde se întâlnesc cu particulele stelelor din sisteme solare vecine.