Situația epidemiologică a județului Dolj
Publicat de Davian Vlad, 20 martie 2020, 16:00
INFORMARE DE PRESĂ
Astăzi, 20.03.2020 ora 13.00, situația epidemiologică a județului Dolj se prezintă astfel: 1.886 de persoane sunt izolate voluntar la domiciliu, 181 de persoane se află în carantină, 13 persoane sunt internate în spital, 3 au fost externate din Spitalul Județean de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Craiova, 22 persoane au ieșit din carantină și alte 442 persoane au ieșit din izolarea de la domiciliu.
În ultimele 24 ore, agenții de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au verificat la domiciliu persoanele aflate în izolare.
Situația măsurilor dispuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19, până la data de 20.03.2020, ora 14.00:
• 7 dosare penale în care se fac cercetări conform art. 352 Cod Penal, privind comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor și un dosar penal în care se fac cercetari conform art. 352 și 297 Cod Penal, privind comiterea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu.
• 21 sancțiuni contravenționale OUG 1/1999, valoare totală 50.500 lei.
În această perioadă, echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, Inspectoratului Județean de Jandarmi Dolj, Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova, Poliției Locale Craiova, dar și alte structuri de ordine publică din subordinea unităților administrativ teritoriale din județul Dolj vor verifica modul în care sunt respectate prevederile Legii nr. 286 /2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Le reamintim cetățenilor județului Dolj faptul că, în ședința de guvern din data de 18.03.2020 s-a decis adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286 /2009 privind Codul Penal, conform căreia se majorează pedeapsa pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, astfel:
– Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
– Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
– Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
– Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
– Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
– Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
– Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor 3 persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
– Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
– Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (3) se pedepsește.
– Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.”
Prin același proiect de ordonanță de urgență a fost introdusă o nouă infracțiune și anume omisiunea de a da date pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”.
De asemenea, pedepsele pentru falsul în declarații sunt majorate după cum urmează:
– Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
– Fapta prevăzută la alin.(1), săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
De asemenea, dacă în cursul unei anchete epidemiologice, o persoană nu furnizează date privind persoane cu care a intrat în contact pentru a le proteja, se consideră o omisiune de a da date și se poate constitui dosar penal
Este esențial să fim responsabili, mai atenți la gesturile de zi cu zi, să conștientizăm că suntem parte într-o colectivitate, iar acțiunile noastre individuale pot afecta comunitatea în care trăim.
Mulțumim cetățenilor și partenerilor media pentru contribuția reală la efortul comun susținut, pentru implicarea și solidaritatea de care dau dovadă, dar mai ales pentru susținerea și încrederea acordată instituțiilor statului implicate în gestionarea acestei situații nemaiîntâlnite până acum.
Instituția Prefectului Județului Dolj