Soarta independenței Cataloniei, decisă astăzi
Publicat de Cosmin Meca, 10 octombrie 2017, 09:31
Începe încă o zi tensionată în Catalonia.
Parlamentul regional se reuneşte marți, iar preşedintele catalan va susţine un discurs despre criză politică declanşată de referendum.
Nu este clar dacă va proclama independenţa Cataloniei şi nici dacă o asemenea declaraţie ar avea vreo valoare, alta decât simbolică. Spania spune însă că e pregătită să acţioneze în cazul în care va fi sfidată.
Toţi ochii vor fi aţintiţi marți asupra Parlamentului Cataloniei, căruia preşedintele intenţionează să i se adreseze după-amiază. Parlamentarii din alianţa de guvernare declarau luni că acceptă doar independenţa.
Benet Salellas, deputat: “Mi-e foarte clar că aceia pe care îi reprezint nu vor acceptă niciun alt scenariu decât o declaraţie de independenţa şi de proclamare a Republicii Catalane. În ultimele zile au existat gesturi absolut ruşinoase din partea băncilor şi a multinaţionalelor, o atitudine de şantaj faţă de poporul Cataloniei.”
Alţii spun însă că demonstraţiile de masă din ultimele zile, ale catalanilor care se opun independenţei, nu pot fi ignorate.
Xavier Garcia Albiol, deputat: “Preşedintele Cataloniei nu mai poate vorbi în numele poporului catalan că un tot. Poporul catalan s-a dovedit a fi divizat în opinii şi mare parte din el nu doreşte separarea de Spania.”
Şi primarul Barcelonei se opune declarararii unilaterale a independenţei.
Ada Colau, primarul Barcelonei: ”În contextul de azi, rezultatele referendumului din 1 octombrie nu pot servi drept motiv pentru declararea independenţei. Dar constituie o oportunitate de a începe un dialog cu mediere internaţională.”
Franţa şi Germania le-au transmis liderilor separatişti că nu vor recunoaşte o Catalonie independenţa, ceea ce presupune automat ieşirea din Uniunea Europeană.
Nathalie Loiseau, ministrul francez al afacerilor europene: “Această criză, pentru că este o criză, se va rezolva prin dialog între toate forţele politice spaniole. Dacă ar există o declaraţie de independenţa, această va fi unilaterală şi nu va fi recunoscută.”
Jose Luis Feito, preşedintele Institutului de Studii Economice: “O Catalonie independenţa ar fi în afară Uniunii Europene şi în afară monedei unice. Aşa ceva ar fi o sinucidere. Ar fi imposibil pentru orice companie, mai ales banca, să supravieţuiască o singură zi în aceste circumstanţe.”
Pe lângă companiile care au demarat proceduri pentru mutarea sediilor sociale în alte părţi ale Spaniei şi turismul are de suferit. Numărul celor care şi-au anulat sejururile a crescut cu 19% în Catalonia, iar unele hoteluri au trecut de la un grad de ocupare de 100% la 20%.
Sursa: Pro TV