Şofranul, condimentul-minune: distruge celulele canceroase şi are efect afrodisiac
Publicat de Cosmin Meca, 16 octombrie 2016, 08:30
Originar din Persia, şofranul este condimentul cu cele mai multe aplicaţii terapeutice. Proprietăţile sale curative sunt menţionate în cazul Alzheimerului, cancerului de piele, dar şi al depresiei.
Şofranul este cel mai scump condiment din lume, preţul pentru un kilogram ridicându-se la câteva mii de euro. Pe cât este de scump, pe atât este de sănătos, proprietăţile sale curative fiind menţionate în peste 90 de maladii. Există însă şi contraindicaţii. Nu trebuie consumat în cantităţi mai mari de două grame pe zi. De asemenea, este interzis femeilor gravide, deoarece poate provoca avortul.
Distruge celulele canceroase
Studiile efectuate până în prezent asupra şofranului arată că acesta conţine o substanţă, curcumina, care inhibă creşterea celulelor canceroase. Până în prezent, aceasta s-a dovedit eficientă în tratarea cancerului la nivelul gurii, urechilor, sânilor, stomacului, colului uterin şi ficatului.
Ajută digestia
Persoanele care au probleme cu digestia pot apela cu încredere la şofran. Infuzia cu şofran este unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru balonare şi constipaţie. Specialiştii recomandă consumul de infuzie de şofran atât după prânz, cât şi după cină.
Scade colesterolul
Tot curcumina din şofran este responsabilă şi pentru oprirea extinderii în organism a celulelor grase. Astfel, şofranul reprezintă un mare ajutor pentru persoanele care vor să scadă în greutate. Totodată, studii efectuate asupra şofranului arată că acesta ajută şi la scăderea colesterolului, precum şi la ameliolarea steatozei hepatice (n.r. – ficatul gras).
Ajutor pentru inimă
Şofranul este şi un tonic pentru inimă, astfel încât ar trebui folosit cât mai des la gătit. Totodată, studiile au mai arătat că acesta este benefic şi pentru persoanele care au suferit în trecut un accident vascular cerebral.
Te scapă de depresie
Sub formă de ceai, şofranul este un excelent remediu pentru depresie. Un studiu realizat asupra şofranului arată că o cantitate mare de ceai de şofran consumată are ca efect o stare de euforie.
Face minuni pentru piele
Şofranul mai este folosit şi pentru vindecarea rănilor superficiale şi a arsurilor minore. Totodată, medicamentele pe bază de şofran sunt ideale pentru a trata acneea, dar şi alte boli de piele.
Previne orbirea
Studiile efectuate până în prezent asupra şofranului arată că acest condiment îmbunătăţeşte vederea şi, în cazul vârstnicilor, provine degenerescenţa maculară, aceasta fiind cea mai comună cauză a orbirii.
Are efect afrodiziac
Încă din cele mai vechi timpuri, şofranul era folosit şi ca afrodiziac. Totodată, el mai este folosit şi ca tratament împotriva impotenţei, dar şi a sterilităţii.
Sursa: ziarulring.ro