Muzeului Olteniei, prin Secția de Științe ale Naturii va găzdui, în perioada 20-21 octombrie, prima ediție a hackaton-ului „Space Apps Challenge“, organizat la Craiova, sub patronajul NASA.
Space Apps Challenge este un program de incubare de idei și soluții dezvoltat de NASA și are loc în fiecare an, în toata lumea. În România, evenimentul a mai fost organizat la Cluj, București, Timișoara și Iași, iar anul acesta, Alin Mechenici, organizatorul #SpaceAppsChallenge Suedia, aduce hackaton-ul, pentru prima dată, în Craiova .
Aplicațiile spațiale reprezintă un hackathon global de 48 de ore, angajând în fiecare an mii de persoane de pe tot globul. Evenimentul cuprinde rezolvarea problemelor colaborative cu scopul de a produce soluții relevante, open-source, pentru a răspunde nevoilor globale aplicabile atât vieții pe Pământ, cât și vieții în spațiu.
Vineri, 19 Octombrie, s-a desfășurat „Pre-hack NASA hackathon”, un eveniment de 2 ore în care au fost prezentate temele, task-urile, mentorii şi întregul concept al evenimentului.
Tema pentru această ediție este „Pământul și Spațiul“ şi cuprinde şase concepte de bază care, ulterior, în timpul acţiunii, vor fi dezvoltate conform solicitărilor specialiştilor NASA:
„Puteți construi un/o …”
„Ajutați-i pe alții să descopere Pământul”
„Vulcanii, aisbergurile și asteroizii”
„Lumea are nevoie acum de … „
„O lumina orbitoare”
„Un univers de frumusețe și minuni”
Programul evenimentului este următorul:
Sâmbătă, 20 Octombrie
08:30 – Înregistrare
09:00 – Formarea echipelor
10:00 – Deschiderea Space Apps Challenge
11:00 – Startul competiției
20:00 – Închiderea oficiala a primei zile (dar echipele pot încă lucra)
Duminica, 21 Octombrie
09:00 – Startul competiției – Ziua a doua
13:00 – Pauză de masă
14:00 – Prezentarea proiectelor
16:00 – Jurizare
17:00 – Anunțarea câștigătorilor
Premiile sunt oferite de partenerii locali ai evenimentului.