Străzile Craiovei și numele lor. I.G.Duca
Publicat de Cosmin Meca, 17 decembrie 2014, 09:23 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 12:34
Străzile Craiovei și numele lor. I.G.Duca
Strada I.G.Duca este paralelă cu strada Nicolae Iorga și face legătura între strada Virgil Madgearu și Barbu Lăzăreanu. Pe placa fixată pe unul dintre blocuri scrie: I.G.Duca 1897 -1933. Până acum mi-a fost ușor să povestesc despre oamenii, despre personalitățile al căror nume este purtat de străzile Craiovei. În ce privește strada I.G.Duca a fost mai complicat. A fost mai complicat pentru că mi-a fost greu să mă hotărăsc despre care Duca să vă povestesc. Știu multe despre Gheorghe Ion Duca, reformatorul Școlii Naționale de Poduri și Șosele din București care, prin măsurile luate în 1881 ,a pus bazele învățământului tehnic superior din Țara Româneacă. Numai că strada poartă numele omului politic I.G.Duca, născut la data de 20 decembrie 1879 în București și asasinat în data de 29 decembrie 1933 în Gara Sinaia. Numele Duca l-am întâlnit, în liceu, la lecțiile de istorie . Am învățat atunci că Gheorghe Duca a fost de patru ori Domitor al Moldovei între 1665 și 1683.A făcut și bune și rele.
Cineva ar putea întreba:
- Este vreo legătură între persoanele care poartă numele Duca și prezentate mai înainte?
Documentele demonstrează că omul politic liberal Ion Gheorghe Duca nu are nici-o legătură cu fostul domnitor. Ceilalți doi au rădăcini comune , au legături directe.
Voi începe de la bunicul lui I.G.Duca
Rădăcina începe de la Ion Duca, născut în 1816, răzeș din zona Vaslui-Bârlad care a fost ofițer în armata moldovenească apoi, după unirea dintre Moldova și Țara Românească a făcut parte din Garnizoana București. Trebuie menționat că Ion Duca a fost apropiat de Mihail Kogălniceanu și de Alexandru Ioan Cuza și rudă prin alianță cu Vasile Alecsandri. Îl voi numi în povestirea mea- Duca militarul.
Ion Duca , militarul, a avut doi copii. Unul a fost jursit,Președinte al Curții de casație. Celălat ,Gheorghe Ion Duca, s-a născut în data de 3 februarie 1847 la Galați. Studiile liceale le-a făcut la Liceul Louis le Grand din Paris. De educaţia şi supravegherea lui la Paris s-a ocupat Iancu Alecsandi, fratele poetului Vasile Alecsandri. A susţinut bacalaureatul în 1864 şi s-a înscris la Şcoala Centrală de Arte şi Meserii, obţinând diploma de inginer în 1869. În 8 aprilie 1881 a fost numit profesor şi director al Şcolii de Poduri şi Şosele din Bucureşti. A îmbunătăţit programele analitice ale disciplinelor, modul de desfăşurare a activităţilor didactice astfel încât rezultatele obţinute de absolvenţii Şcolii să fie la nivelul celor din Franţa, din Europa. Noul Director a introdus o disciplină foarte severă. Elevii care nu învățau ritmic erau declarați corijenți, repetenți și excluși din școală. Din iniţiativa lui Gheorghe Ion Duca , în 1884 au început lucrările pentru localul din strada Polizu, colţ cu Calea Griviţei din București, în care a funcţionat mulţi ani, Institutul Politehnic de Bucureşti. În martie 1888 Gheorghe Ion Duca a fost numit Director General al Căilor ferate. Pentru a creşte calitatea profesională a personalului angajat la calea ferată, a înfiinţat o şcoală pentru mecanicii de tracţiune (1890), o şcoală pentru şefii de întreţinere (1892) şi o alta pentru manipulanţi (1893). Îl voi numi în povestirea mea –Duca inginerul.
Duca inginerul a avut patru copii. Cel mai mare,Ion Gheorghe Duca, I.G.Duca, s-a născut la data de 20 decembrie 1879 în București. A urmat cursurile celebrului Liceu Sf.Sava din București pe care l-a absolvit în 1897. Încă de la începutul școlii s-a impus în fața colegilor și a profesorilor prin sârguința și inteligența sa. După absolvirea liceului și-a continuat studiile de drept la Paris, iar în 1902 și-a susținut Teza de doctorat cu tema ” Societățile cooperatiste în România”. Revenit în țară a lucrat ca jurist apoi, o vreme, în domeniul cooperatist cunoscând ,astfel, foarte bine lumea satului românesc dar și pe frații Ionel Brătianu și Vintilă Brătianu. Îi întâlnise prima dată când aceștia erau elevii tatălui său – Duca inginerul. Așa își începe I.G.Duca activitatea în Partidul Național Liberal. Il voi numi în povestirea mea – Duca omul politic.În această activitate a avut o ascensiune rapidă ajungând deputat, Ministru, Preşedinte al PNL şi Preşedinte al Consiliului de Miniştri. A fost unul dintre teoreticienii de elită ai liberalismului românesc, sintetizând în numeroase lucrări şi discursuri principiile doctrinei liberale în perioada interbelică. A fost Ministru al Educației între 1914 și 1918, apoi ,între 1919 și 1920 a fost Ministru al Agriculturii, după care, timp de patru ani , între 1922 și 1926 a fost Ministru de Externe. A fost și Ministru al Afacerilor Interne între 1927 și 1928. În 14 noiembrie 1933 a fost numit Prim-ministru dar a ocupat această funcție doar o lună deoarece în 30 decembrie 1933 a fost asasinat în gara Sinaia de către un adept al Gărzii de Fier.
Strada I.G.Duca poartă numele omului politic I.G.Duca, 1897-1933. Poate fi parcursă la pas în 5-6 minute dar istoria legată de acest nume se întinde pe apropae 200 de ani : de la Duca-inginerul, părintele Școlii politehnice din București, la Duca-militarul, răzeșul moldovean care a participat la unirea Moldovei cu Țara Romîneacă, ajuns de la soldat la general prin geniul său, prin cinstea lui proverbială.
Prof.dr.ing. Gheorghe Manolea
Președinte Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii –CRIFST Filiala Craiova
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.