Străzile Craiovei și numele lor – Simion Stoilov
Publicat de Cosmin Meca, 24 noiembrie 2014, 10:05 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 12:34
Străzile Craiovei și numele lor – Simion Stoilov
Numele Stoilov are rădăcini în istoria Craiovei. Acest nume este legat de generalul de Brigadă Simion Stoilov care s-a remarcat în luptele de la Plevna. Generalul Simion Stoilov s-a născut și a murit la Craiova.Fiul său, care s-a numit tot Simion, s-a născut la data de 14 septembrie 1887 în București dar a crescut în Craiova, în casa situată pe strada Unirii nr. 5 .și a fost unul dintre marii matematicieni ai României, ai lumii. Pe casa din strada Unirii nr. 5 este amplasată o placă din marmură care amintește de familia Stoilov.
Strada Simion Stoilov din cartierul Craiovean Rovine poartă numele marelui matematician. Această stradă este paralelă cu str.Nicolae Iorga și face legătura dintre str.Gheorghe Țițeica și strada Mihail Bârcă.
In anul 1907,imediat după absolvirea cursurilor Școlii Centrale din Craiova, actualul Colegiu Carol I, pleacă la Paris cu gândul să devină inginer dar se va înscrie la Facultatea de științe de la Sorbona. După 3 ani, în 1910 , obține licența în matematici ,iar în 1914 finalizează Teza de doctorat, în domeniul ecuațiilor cu derivate parțiale, pe care o va susține abia în 1916. Se întoarce în ţară şi este mobilizat ca ofiţer de geniu și participă la luptele din Dobrogea și din Moldova.
În 1919, la un an după terminarea Primului Război Mondial este încadrat la Școala Națională de Poduri și Șosele din București, catedra de geometrie analitică. În același an obține titlul de doctor docent la Universitatea din Iași unde este încadrat conferențiar de algebră superioară. Între anii 1925-1926 şi 1932-1939 a fost Decan al Facultăţii de ştiinţe din Iași. Timp de doi ani , între 1939 și 1941 a funcționat ca profesor de analiză matematică la Școala Politehnică din București, după care s-a mutat la Universitatea din București unde a funcționat până în 1961.Pe lângă activitatea didactică, a desfășurat o remarcabilă activitate administrativă în calitate de Rector, între 1944 și 1945, și de Decan al Facultății de matematică și fizică, în perioada 1948-1951. Timp de doi ani, între 1946 și 1948, a fost Ambasadorul României la Paris dar a păstrat legătura cu cercurile științifice și culturale franceze și după reîntoarcerea în țară organizând ” zilele prieteniei franco-române” în 1955.
La începutul anului 1961 starea sănătății se înrăutățește și din februarie 1961, la vîrsta de 74 de ani, a devenit profesor onorific al Universității din București. Din păcate în data de 4 aprilie s-a stins din viață.
A făcut descoperiri importane în matematici, unele teoreme purtându-i numele, și a publicat peste 102 de lucrări în domeniu, fiind considerat creatorul școlii românești de analiză complexă. A abordat teme complexe despre gândirea matematică printre care axiomatica în matematica modernă și infiniţii mici. Numele lui Simion Stoilov a intrat în istoria științei prin ”Teorema de decompunere Stoilov” , ”suprafețele Iversen Stoilov” și altele.
Lucrările lui Simion Stoilov conţin contribuţii originale în cercetarea matematică precum și articole dedicate unor nume mari ale matematicii printre care și Gheorghe Ţiţeica. Interesant de menționat că strada Simion Stoilov din cartierul Rovine se intersectează cu strada Gheorghe Țițeica pentru a marca și fizic legătura dintre activitatea activitatea lui Gheorghe Țițeica și a lui Simion Stoilov. Să fie oare o pură întâmplare sau cei care au botezat cele două străzi au fost buni cunoscători ai istoriei științei și tehnicii? Dumneavoastră ce părere aveți, stimați acultători? Aștept opiniile dumneavoastră pe adresa Studioului de Radio din Craiova.
Vă reamintesc că la realizarea acestei emisiuni am pornit de la ipoteza că oamenii de azi care trăiesc, care locuiesc pe o stradă ar vrea să știe ce se ascunde în spatele numelui pe care ei îl folosesc pentru a indica locul în care poștașul să le aducă o scrisoare, un ziar sau pensia, unde să fie căutați de prieteni, de rude.
Avem datoria morală să povestim crâmpeie din viața oamenilor care și-au adus prinosul lor de dăruire pentru Craiova, pentru națiunea noastră, pentru ca viața noastră, a celor de azi, să fie ,astfel, o verigă din istoria neamului românesc. Așadar, Simion Stoilov este un stindard al matematicii mondiale, a fost luptător în Primul Război Mondial, a fost ambasador, a fost Decan al Facultății de Matematică din București, a fost Rector. O stradă din Craiova îi poartă numele: Simion Stoilov.
Prof.dr.ing. Gheorghe Manolea
Președinte Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii –CRIFST Filiala Craiova
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.