Studiu: Iaurtul previne hipertensiunea arteriala
Publicat de Cosmin Meca, 9 martie 2016, 07:30
Femeile care mananca cinci sau mai multe portii de iaurt pe saptamana prezinta un risc mai mic de a suferi de hipertensiune arteriala fata de cele care consuma doar o data pe luna, potrivit unei cercetari noi.
Studiul, cel mai mare de genul acesta realizat pe date de la sute de mii de oameni, a aratat ca riscul de a dezvolta aceasta afectiune a scazut cu 31% in cazul acestor femi, arata Daily Mail.
Justin Buendia, de la Scoala de Medicina de la Universitatea din Boston, sustine ca niciun aliment nu este minune, dar ca adaugand iaurtul unei diete sanatoase se reduce pe termen lung riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala.
Specialistul a punctat ca lactatele in general ajuta in acest sens, dar mai ales iaurtul.
Oamenii de stiinta au transmis ca efectul iaurtului asupra femeilor a fost mult mai vizibil, deoarece barbatii manaca mai putin.
Studiul a fost facut pe date provenite de la 240.000 de persoane, in special femei cu varsta cuprinsa intre 25 de ani si 55 de ani, dar si dintr-o alta cercetare facuta pe 51.000 de oameni, in special barbati cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani.
Nu se cunoaste exact modul in care iaurtul ajuta, dar o explicatie ar fi faptul ca bacteriile din acest aliment ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange, ce poate duce la hipertensiune arteriala. Tot iaurtul poate ajuta impotriva instalarii osteorporozei si scade riscul de boli cardiovasculare.