SUA impune noi sancţiuni Rusiei
Publicat de Cosmin Meca, 21 martie 2014, 08:40
Preşedintele SUA Barack Obama a anunţat joi extinderea listei cu apropiaţi ai Kremlinului responsabili politici şi oligarhi ruşi la adresa cărora au fost impuse sancţiuni.
Preşedintele SUA Barack Obama a anunţat joi extinderea listei cu apropiaţi ai Kremlinului responsabili politici şi oligarhi ruşi la adresa cărora au fost impuse sancţiuni.
Sunt vizate 20 de persoane, care se adaugă celor iniţial 11, între aceştia şi o instituţie, Banca Rossia, considerată banca personală a înalţilor demnitari ai Federaţiei Ruse.
Liderul de la Casa Albă a ameninţat totodată cu sancţiuni împotriva unor sectoare cheie ale economiei ruse.
Noile sancţiuni impuse de SUA vizează mai multe oficialităţi de rang înalt din Rusia, persoane care oferă sprijin material liderilor ruşi, dar şi o bancă.
Cetăţenilor afectaţi de măsuri le va fi greu să facă afaceri în afara Rusiei, spune un reprezentant al administraţiei americane, sub protecţia anonimatului.
În plus, preşedintele Barack Obama a semnat joi un ordin prin care autorizează impunerea sancţiuni la adresa sectoarelor cheie ale economiei Rusiei.
Până acum sancţiunile puteau fi direcţionate doar spre persoane pe care SUA le consideră responsabile pentru destabilizarea Ucrainei.
Conflictul „ar putea să crească”
Preşedintele Barack Obama spune că având în vedere poziţionarea forţelor Rusiei, SUA consideră că există riscul ca acest conflict să crească.
„Luăm aceste măsuri ca răspuns la ceea ce Rusia a făcut deja în Crimeea. Întreaga lume urmăreşte cu îngrijorare poziţionarea forţelor Rusiei, într-un mod care ar putea duce la noi incursiuni în sudul şi estul Ucrainei.
„De aceea, am lucrat îndeaproape cu partenerii europeni pentru a pregăti măsuri mai dure pe care le-am putea lua dacă Rusia continuă să escaladeze acest conflict”, a declarat Barack Obama.
Oficialităţile americane dau asigurări că SUA sunt gata să impună şi sancţiuni ulterioare.
O altă prioritate în acest moment pentru SUA, potrivit preşedintelui Barack Obama, este să ofere ajutor guvernului de la Kiev pentru stabilizarea economiei.
Obama a făcut în acest sens apel la Congres să adopte legislaţia necesară pentru ca SUA să ofere Ucrainei garanţii de împrumut de 1 miliard de dolari.
Liderul de la Casa Albă urmează să meargă în Europa săptămâna viitoare, unde va discuta cu partenerii din grupul G 7 despre măsurile care pot fi luate în viitor în privinţa situaţiei din Ucraina.
El spune că va transmite din nou mesajul că sprijinul Americii faţă de aliaţii NATO este neclintit.
„Am sporit deja sprijinul faţă de aliaţii noştri din Europa de Est şi vom continua să consolidăm apărarea colectivă a NATO şi vom intensifica atât în ceea ce priveşte problemele economice, cât şi cele legate de energie, cooperarea cu Europa”, a declarat Barack Obama.
Obama a adăugat că SUA continuă să discute la nivel diplomatic cu Rusia şi consideră că există o soluţie paşnică la conflict, dar pentru asta Moscova trebuie să recunoască dreptul poporului ucrainean de a alege în privinţa viitorului ţării.
Secretarul de stat John Kerry spune că s-ar putea întâlni săptămâna viitoare cu omologul său rus Serghei Lavrov în Europa pentru a discuta despre Ucraina.