Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Subiectele zilei

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 9 ianuarie 2015, 09:02

Politică

 

* Premierul Victor Ponta a scris joi pe Twitter, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, că după mulți ani România are o abordare coordonată și consensuală în domeniul finanțării Apărării.”Pentru prima dată, după mulți ani, România are o abordare coordonată și consensuală în domeniul finanțării Apărării!”, a scris Ponta pe pagina sa de Twitter, atașând și o fotografie cu el și cu Iohannis de la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au avut, joi, o întâlnire ”de lucru”, la Palatul Cotroceni, la care au participat și mai mulți miniștri, întâlnire la care s-a discutat despre bugetul Apărării, dar și despre absorbția fondurilor europene.(cotidianul.ro)

 

*România nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar încheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care îl are Polonia, nu strică şi nu costă, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, adăugând că negocierile în acest sens vor avea loc după încheierea acordului actual. „Ideea esenţială este că un acord similar cu cel actual nu mai este necesar, nu mai suntem în situaţia în care să avem nevoie de un asemenea acord, aşa cum n-am folosit banii nici din acordul anterior, din cel actual cu atât mai puţin n-o să folosim niciun leu sau niciun euro sau dolar (…) Dacă va fi cazul, repet, putem să mergem pe o linie pe care a mers Polonia“, a afirmat premierul.(adevarul.ro)

 

*Europarlamentarul Monica Macovei afirmă din nou că ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) nu poate reprezenta un obiectiv al României, iar preşedintele Klaus Iohannis a greşit, în opinia sa, când a lansat această temă în spaţiul public.„Trebuie să se înţeleagă foarte bine faptul că, în primul rând, obiectivul României nu este ridicarea MCV. Obiectivul României este ca lupta împotriva corupţiei şi funcţionarea sistemului judiciar să fie ireversibile. Definitive şi ireversibile, indiferent cine vine la putere. De asta şi consider ca preşedintele Iohannis a pus greşit problema(…). Problema nu este eliminarea MCV într-un an, în doi, în trei, ci rezolvarea acestei chestiuni privind independența totală pentru justiție în lupta împotriva corupției. Şi, când spun asta, mă refer la lipsa intervenţiilor politice (…)“, spune Macovei, pe pagina sa de Facebook.(cotidianul.ro)

 

 

 

 

Actualitate

 

* Tiberiu Niţu a spus, joi, că în momentul de faţă nu există motive de îngrijorare, în contextul atentatul din Paris.Procurorul general al României a precizat, de asemenea, că la Parchetul instanţei supreme nu există dosare care privesc fapte de terorism.”Este foarte bine că nu avem dosare. Am avut dosare, ştiu că au fost vreo două, dar nu de gravitatea sau de amploarea a ceea ce s-a întâmplat la Paris. Important este să nu avem dosare, pentru că a avea dosare înseamnă să combaţi, iar a nu avea dosare înseamnă că ai o prevenire eficientă şi foarte bună. Nu avem motive să ne îngrijorăm”, a spus Niţu.(cotidianul.ro)

 

* Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat pentru postul B1 TV că România menţine nivelul de alertă albastru precaut pentru terorism, în urma atacului armat şi incidentelor din Franţa. El a adăugat că SRI salută punerea în discuţie a legii cartelelor prepay privind retenţia datelor, pentru că ajută Serviciul Român de Informaţii să îşi îndeplinească obiectivele asumate, însă nu formulează apre­cieri privind deciziile CCR faţă de aceste legi. „Am dori să atragem totuşi atenţia cu privire la implicaţiile pe care le generează aceste decizii, la consecinţele resimţite, cu care noi cooperăm pentru îndeplinirea obiectivelor”, a mai spus Sorin Sava.  Judecătorii Curţii Constituţi­onale au decis că legea privind reţinerea datelor personale de către operatorii de telefonie şi furnizorii de internet nu respectă Constituţia.Legea “Big Brother” se referă la obligaţia operatorilor telecom de a reţine timp de 6 luni date despre comunicaţiile telefonice sau electronice ale abonaţilor, pe care trebuie să le pună la dispoziţia organelor de cercetare penală, cu încuviinţarea unui judecător.(curierulnational.ro)

 

* Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, condamnă atentatul sângeros comis asupra ziariştilor francezi de la publicaţia Charlie Hebdo. „Evenimentele tragice care se desfăşoară cu o cruzime desăvârşită nu au nicio legătură cu religia islamică”, spune acesta.(cotidianul.ro)

 

* Atentat terorist în Franţa. Ştefan Popa Popa’s, unul dintre cei mai importanţi caricaturişti din lume, a pierdut patru prieteni în atentatul terorist de miercuri de la Paris, care a vizat redacţia publicaţiei de satiră „Charlie Hebdo“. Artistul român subliniază că şi în această lume, a caricaturii, autorii trebuie să aibă o limită proprie a bunului-simţ şi că toţi începătorii se avântă să realizeze caricaturi cu teme sexuale şi religioase.(adevarul.ro)

 

* Deputatul Sebastian Ghiță îi cere președintelui PNL Alinei Gorghiu, în contextul atentatului de la Paris, retragerea contestației depuse la Curtea Constituțională în cazul legii privind supravegherea comunicațiilor electronice.În opinia prietenului premierului Victor Ponta, o astfel de decizie nu poate fi lăsată la îndemâna unor judecători „care pot fi influențați de relațiile lor personale cu diverse instituții ale statului”.(cotidianul.ro)

 

* Marele Premiu al celei de-a şasea ediţii a Galei Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a fost câştigat de către Ada Raluca Popa.  Prin acest concurs, lansat în 2009, sunt recunoscute rezultatele deosebite ale acestor studenţi – atât finalişti, cât şi nominalizaţi – pentru excelenţă academică în străinătate. Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate a fost desemnată Ada Raluca Popa. „Studenţii români sunt ambasadori valoroşi ai României în străinătate. Doresc să mulţumesc familiei mele pentru sprijinul acordat şi aş vrea să mulţumesc din suflet mentorilor mei români şi americani. Mă simt foarte norocoasă că am avut ocazia să studiez la MIT şi că am avut parte de o educaţie excepţională. Îmi doresc ca şi România să ajungă la un nivel comparabil cu cel din Occident. Cred că pot să ajut mai mult din afară decât lucrând în România”, a declarat ea la Gală.

(adevarul.ro)

 

* Veniturile medii ale unei gospodării au fost de 2.495 de lei în trimestrul trei din 2014, în timp ce cheltuielile au totalizat 2.285 lei cea mai mare parte a banilor având ca destinaţie alimentele, întreţinerea locuinţei şi plata impozitelor, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Ancheta bugetelor de familie arată că venitul mediu pe persoană a fost de 937 lei. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.118 lei lunar pe gospodărie (795 lei pe persoană), iar veniturile în natură au reprezentat 378 lei lunar pe gospodărie (142 lei pe persoană). (jurnalul.ro)

Economie

 

* Fiscul a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contribuţiile datorate din dobânzile încasate la alocaţiile pentru copii, însă aşteaptă modificarea legii, astfel încât să se permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate, a declarat, joi, şeful instituţiei, Gelu Ştefan Diaconu. „Este o anomalie legislativă (…) Am sistat emiterea deciziilor, aşteptăm modificarea cadrului normativ şi, probabil, o eventuală decizie legislativă privind amnistia fiscală pentru sumele datorate în baza deciziilor de impunere care deja s-au emis“, a precizat Diaconu, într-o conferinţă de presă la care au participat premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.El a arătat că Fiscul nu a făcut altceva decât să aplice legislaţia, iar situaţia poate fi corectată doar prin modificarea cadrului legal.Darius Vâlcov a precizat că nu se va ajunge în instanţă cu acei contribuabili pentru care s-au emis deja dezicii de impunere.Premierul Ponta a afirmat că Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă care să prevină în viitor „aberaţii“ de tipul celor prin care statul a cerut plata contribuţiilor de sănătate pentru alocaţiile primite de copii.(adevarul.ro)

 

* Producătorul de componente auto Preh România, furnizor pentru Porsche, Daimler, Audi sau BMW, anunţă investiţii de 5 milioane de euro pentru anul 2015, care vizează creşterea capacităţii de producţie la fabrica din Ghimbav, judeţul Braşov. În plus, investitorii germani anunţă că vor angaja încă 100 de persoane. Compania a ajuns la aproximativ 800 de angajaţi, după ce anul trecut au fost recrutate 150 de persoane. (cotidianul.ro)

 

* Producţiile înregistrate anul trecut au fost peste prognozele autorităţilor şi fermierilor, însă preţurile la cereale au fost sub aşteptări.Acolo unde societăţile s-au îngrijit ca să ţină din scurt cheltuielile, acestea au ieşit pe zero sau au ieşit cu un profit de 10-15%.Agricultorii spun că producţiile din 2014 se datorează fermierilor şi mai puţin politicilor adoptate de Ministerul Agriculturii.(curierulnational.ro)

 

* După patru în ani în care retailerii au stat şi au calculat şi reanalizat strategiile, în 2014 aceştia au reluat seria extinderilor reţelelor în Europa. În condiţiile în care pieţe precum Polonia şi Turcia nu mai oferă perspective prea mari, România s-a aflat în primele rânduri ale noilor valuri de extindere lansate de retailerii internaţionali. Aceste tendinţe au făcut ca România să fie una dintre cele mai dinamice pieţe din acest punct de vedere şi în condiţiile în care atât segmentul de comerţ alimentar, cât şi cel non-alimentar au cunoscut evoluţii pozitive în anul care

s-a încheiat.(curierulnational.ro)

 

 

Extern

 

* Atentat terorist în Franţa. Masacrul comis miercuri la Paris de către terorişti autoproclamaţi Al-Qaida a fost posibil pe fundalul unei cedări treptate către islamişti, bloc cu bloc, a controlului asupra cartierelor majoritar musulmane, scrie ziarul american The Washington Times.Franţa are cea mai importantă populaţie de musulmani din Europa, dintre care unii vorbesc în mod deschis despre ajungerea la conducerea ţării într-o bună zi şi despre înlocuirea sistemului legal occidental cu sharia. „Situaţia a scăpat de sub control, iar acest lucru este ireversibil”, declară pentru ziar Soeren Kern, un analist de la Institutul Gatestone, autorul unui raport anual despre „Islamizarea Franţei”. „Islamul face parte permanent, acum, din Franţa”, apreciază el, iar”viitorul pare foarte sumbru”.(adevarul.ro)

 

* Atentat terorist în Franţa. Cherif Kouachi, unul dintre atacatorii publicaţiei satirice Charlie Hebdo, era cunoscut autorităţilor franceze încă din 2005, iar calea lui prin care a devenit jihadist seamănă mult prea mult cea a altor terorişti dovediţi. Oare serviciile secrete franceze ar fi putut preveni atacul în urma căruia 12 oameni şi-au pierdut viaţa?Cherif Kouachi a fost prieten apropiat cu francezul de origine tunisiană, Thamer Bouchnak. Cei doi au fost recrutaţi de Farid Benyettou, un jihadist cunoscut ce opera în zona unde locuiau cei doi. Procurorul Jean-Julien Xavier-Rolai l-a descris pe Benyettou ca fiind „ghidul spiritual“ al celor doi bărbaţi. Xavier-Rolai este acum consilierul juridic al ministrului de Interne al Franţei, Bernard Cazeneuve.(adevarul.ro)

 

* Marile ziare, televiziuni și agenții de presă occidentale au decis să nu publice caricaturile revistei satirice Charlie Hebdo, după atacul care a avut loc miercri la Paris.The Telegraph a blurat imaginea profetului Mahomed din fotografiile revistei Charlie Hebdo pe care le-a publicat în ediția dedicată atacului de la Paris. The Telegraph a apelat apoi la fotografii din care a decupat aceste imagini, lăsând să se vadă doar titlul revistei ținute în mână de directorul Stepane Charbonnier, executat la sediul redacției, pe 7 ianuiarie.(cotidianul.ro)

 

*Autorităţile franceze au instituit nivelul maxim de alertă în zona din nordul Franţei unde s-ar afla autorii atacului terorist comis miercuri la redacţia Charlie Hebdo.Regiunea din nordul Franței, unde au fost reperați joi autorii atacului, a fost plasată la nivel maxim de alertă antiteroristă, au anunțat joi serviciile premierului Manuel Valls, citate de AFP.Forţele de ordine au fost mobilizate masiv în regiunea Picardie, unde au loc percheziţii în mai multe localităţi, scrie Le Parisien.Le Figaro a relatat la rândul său joi că forțele de ordine au fost dispuse pe o zonă extinsă de căutări (20 km pe 15 km), în jurul localității Crépy-en-Valois.Presa străină a transmis anterior că elicoptere survolează joi după-amiază localitatea franceză Crepy-en-Valois (între Paris și Reims), din departamentul Oise, după ce suspecţii în cazul atentatului de la ziarul Charlie Hebdo ar fi fost reperaţi la Villers-Cotterêts în cursul dimineţii.(cotidianul.ro)

 

* Miniştrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene vor participa duminică, la Paris, la o reuniune pe tema securităţii la care va fi prezent şi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, după atentatul islamist care a vizat redacţia Charlie Hebdo, relatează AFP. Este vorba de o manifestare de solidaritate cu Franţa, de respingerea terorismului şi de schimbarea punctelor de vedere privind problemele comune pe care le avem în combaterea terorismului la nivelul Uniunii Europene şi în exterior”, a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.La reuniune va participa şi procurorul general american, Eric Holder.

Cultură

 

* O expoziţie cu 35 de fotografii reprezentând portretele unor români care trăiesc şi muncesc în Anglia a fost vernisată la Horniman Museum and Gardens din Londra şi va rămâne deschisă până în luna martie a anului acesta.„Revizitând România: portrete din Londra” este titlul expoziţiei semnată Ion Paciu, vernisată în capitala Marii Britanii.Concentrându-se asupra românilor din Londra, această expoziţie de portrete prezintă unele dintre poveştile din spatele călătoriilor românilor în Marea Britanie, aspecte ale vieţii acestora şi relaţia cu patria şi cultura românească. În imagini apar, printre alţii, un muncitor, o profesoară de pian şi un preot ortodox.(adevarul.ro)

 

* TOTO XIV va fi lansat în Europa pe 20 martie, în UK și Oceania pe 23 iar în America de Nord pe 24 martie. Albumul va fi disponibil sub forma de dublu LP de vinil, CD si o ediție limitată Super Deluxe, cu CD, DVD (documentar ‘making of’), booklet cu povestea discului, interviuri, un poster exclusiv, tricou (doar măsura L) și o litografie. Realizat dupa peste trei decenii de activitate, noul album este o demonstratie de măiestrie muzicală la cel mai inalt nivel, muzica si versurile fiind insufletite de geniul maestrilor Lukather, Paich, Porcaro & Williams alături de colegii lor. TOTO XIV este primul album cu material discografic nou de la “Falling In Between” (2006). Turneul european pentru promovarea noului album îi va aduce pe Toto la București pe 27 iunie, la Sala Palatului.(jurnalul.ro)

 

Diverse

 

* Simona Halep, cap de serie numărul 1, s-a calificat în finala turneului de la Shenzhen, după ce a trecut, în semifinale, de chinezoaica Saisai Zheng, scor 6-2, 6-3.„A fost un start bun de sezon. Nu am jucat însă la cel mai bun nivel al meu… Publicul a fost minunat. Îl aștept și mâine (n.r. în finală) alături de mine”, a declarat Halep după partidă.În ceea ce privește obiectivele pentru 2015, românca a declarat: „Vreau să joc din nou la Singapore și bineînțeles să încerc să văd cât de departe pot ajunge. Vreau să mă bucur de tenis.”(romanialibera)

Intencity 2024: Abonamente sold-out, înainte de începerea marelui eveniment
Evenimente vineri, 28 iunie 2024, 15:51

Intencity 2024: Abonamente sold-out, înainte de începerea marelui eveniment

...

Intencity 2024: Abonamente sold-out, înainte de începerea marelui eveniment
IntenCity începe, azi, la Craiova | AUDIO
Evenimente vineri, 28 iunie 2024, 15:39

IntenCity începe, azi, la Craiova | AUDIO

Craiova se pregatește intens pentru cea de-a 3-a ediție a festivalului Intencity, care va începe, în aceasta seară, la Craiova, și care promite...

IntenCity începe, azi, la Craiova | AUDIO
Radio România Oltenia
Evenimente miercuri, 5 iunie 2024, 11:02

6 iunie 2024: Radio România Oltenia – Craiova împlinește 70 de ani de existență

...

6 iunie 2024: Radio România Oltenia – Craiova împlinește 70 de ani de existență
Festivalul Internațional Shakespeare, sub semnul artei lui Robert Lepage: ”Hamlet, prințul Danemarcei”
Evenimente sâmbătă, 25 mai 2024, 09:54

Festivalul Internațional Shakespeare, sub semnul artei lui Robert Lepage: ”Hamlet, prințul Danemarcei”

...

Festivalul Internațional Shakespeare, sub semnul artei lui Robert Lepage: ”Hamlet, prințul Danemarcei”
Evenimente marți, 21 mai 2024, 14:41

Festivalul Internațional Shakespeare: Fiecare zi, o nouă surpriză!

...

Festivalul Internațional Shakespeare: Fiecare zi, o nouă surpriză!
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 13:29

Premieră la Național: ”Două povești de amor”, în regia lui Mircea Cornișteanu

...

Premieră la Național: ”Două povești de amor”, în regia lui Mircea Cornișteanu
Evenimente joi, 11 aprilie 2024, 13:59

Shakespeare Dimensions, o experiență unică, în România – în premieră, la Festivalul Internațional Shakespeare Craiova

...

Shakespeare Dimensions, o experiență unică, în România – în premieră, la Festivalul Internațional Shakespeare Craiova
Evenimente duminică, 7 aprilie 2024, 20:21

Băilești: A fost inaugurată Casa Memorială ”Amza Pellea” (galerie foto)

...

Băilești: A fost inaugurată Casa Memorială ”Amza Pellea” (galerie foto)