Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Subiectele zilei 21 ianuarie

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 21 ianuarie 2015, 11:09

Politică

 

* România are nevoie de un guvern suficient de puternic, cu o viziune economică pe termen lung, cu un nou mod de abordare şi care să aibă curajul de a păstra un set de reguli, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în cadrul unui interviu pentru publicaţia americană „The New York Times”.Şeful statului a anunţat pe pagina sa personală de Facebook că a oferit un interviu celebrului ziar din Statele Unite ale Americii.„Într-un interviu acordat astăzi pentru cotidianul New York Times, am explicat că în economia românească e nevoie de reguli mai puţine şi mai simple. Avem nenumărate reguli care se schimbă încontinuu şi asta îi descurajează pe investitori”, a notat Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.(adevarul.ro)

 

* Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți, la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta, cu care a discutat despre situația economică în contextul crizei francului elvețian și activitatea Executivului din aceasta perioadă, anunță Administrația Prezidențială, într-un comunicat. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit în cursul zilei de astăzi, la Palatul Cotroceni, pe domnul prim-ministru Victor Ponta în cadrul unei întâlniri de lucru la care s-au discutat situația economică în contextul crizei francului elvețian, precum și activitatea executivului din această perioadă”, precizează Președinția.Conform sursei citate, pe agenda întâlnirii s-au aflat și teme legate de situația internațională actuală.(cotidianul.ro)

 

* Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că, până la finele lui februarie, este necesară adoptarea urgentă a legilor Big Brother și a cartelelor pre-pay, structurile cu atribuții în privința securității naționale neavând instrumentele necesare.„Evenimentele care sunt în proximitatea granițelor României, dar și în zona europeană, ne obligă să facem această lege repede, atât legea retenției datelor, să o modificăm, cât și celebra lege a cartelelor pre-pay, cum o denumim noi. Ele sunt obligatorii pentru România”, a afirmat Zgonea, potrivit Mediafax.(cotidianul.ro)

 

*Primarul Constanţei Radu Mazăre a spus, marţi, că Victor Ponta ar trebui să îşi dea demisia din fruntea PSD, invocând contextul eşecului usturător de la alegerile prezidenţiale. „Este, într-adevăr, o stare de nemulţumire (la nivelul PSD – n.red.), sunt discuţii despre felul în care este gestionat la nivel central în această perioadă post-electorală. Dacă mă întrebaţi pe mine, şi eu unul sunt deranjat că sunt arătat cu degetul pentru eşecul lui Ponta sau pentru eşecul lui Dragnea. Eu, dacă aş pierde alegerile la primărie, a doua zi mi-aş depune mandatul şi în niciun caz nu aş arăta spre cei care sunt şefi de organizaţii mici, locale, că ei sunt de vină pentru pierderea mea”, a declarat Mazăre, la Curtea de Apel Bucureşti, citat de Mediafax.Întrebat dacă Victor Ponta ar trebui să îşi dea demisia de la conducerea PSD, Radu Mazăre a răspuns: „în mod normal şi onorabil, da”.(eazi.ro)

 

*Mircea Geoană a declarat,la B1 TV că noul PSD este un proiect pe care îl va propune actualului Partid Social Democrat, un proiect de „transformare profundă a acestui partid”. „Este absolut evident că PSD are nevoie de o reformare din temelii, de o reprimenire ideologică. Eu când am vorbit de noul PSD, acesta este proiectul pe care am să-l popun săptămâna viitoare, un grup de inițiativă, PSD-ului în primul rând. Acest nou PSD este un proiect de transformare din temelii a actualului PSD într-un partid modern și competitiv. Cred că în acest moment, PSD-ul are nevoie de acest nou început”, a spus Mircea Geoană.(www.evz.ro)

Actualitate

 

* Curtea Constituţională a arătat că ordonanţa de urgenţă care a permis traseismul aleşilor locali pentru 45 de zile nu avea caracter de urgenţă şi nu a făcut decât să încalce o lege în vigoare.În 17 decembrie, Curtea Constituţională (CCR) a decis că Ordonanţa de urgenţă 55/2014, ce poartă numele de ordonanţa traseismului, este neconstituţională. Ieri, CCR a publicat motivarea deciziei, arătând aberaţiile gândite de Liviu Dragnea şi puse în aplicare de Victor Ponta, în prag de alegeri prezidenţiale.(eazi.ro)

 

* Procurorii militari de la Parchetul General au început urmărirea penală pe numele fostului maior de securitate Marin Pîrvulescu în dosarul privind moartea disidentului Gheorghe Ursu.

Parchetul General anunță marți într-un comunicat de presă că procurorii Secţiei parchetelor militare au dispus luni, în dosarul penal cunoscut drept „Cazul Ursu”, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu, fost ofiţer în Cadrul Direcţiei a VI-a a Departamentului Securităţii Statului, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanității.Marin Pîrvulescu a mers marţi la Parchetul General pentru a-i fi adusă la cunoştinţă calitatea de suspect în acest dosar. Procurorii anunțau încă de luni că au început urmărirea penală în acest caz pentru infracțiuni contra umanității.(cotidianul.ro)

 

* Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura, a fost adus de anchetatori, ieri, la DNA, fiind suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită. Faptele ar avea legătură cu soluţionarea unui dosar civil şi cu posibile intervenţii în sprijinul unei persoane care voia să dobândească, în urma unui concurs, calitatea de notar stagiar. Puţura a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei în 24 februarie 2014, funcţie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Puţura (PNL) a fost judecător şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei. În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit, în paralel, şi în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR. Pentru această situaţie, Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, în iunie 2014.(eazi.ro)

 

* Fostul ministru al Transporturilor, deputatul PSD Miron Mitrea, a fost audiat marți de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.Acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menţine pe Irina Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al ISC, acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Eliberată condiționat din închisoare, Irina Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, nu s-a prezentat marţi la proces. Avocata a spus că aceasta nu are bani de transport.În acest dosar, Jianu a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită. (cotidianul.ro)

 

* Judecătorii de la Tribunalul Argeș l-au condamnat marți pe Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, la doi ani şi opt luni de închisoare, iar pe fiica sa Izaura Anghel la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare într-un dosar în care sunt acuzaţi că au încercat să mituiască un angajat al penitenciarului unde este încarcerat cumătrul lui Mircea Băsescu.Izaura Anghel a fost condamnată şi la prestarea de muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria oraşului Drăgăneşti-Olt sau în cadrul Liceului „Tudor Vladimirescu” din aceeaşi localitate.Totodată, familia lui Bercea Mondial va trebui să plătească şi 5.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.Decizia instanței nu este însă definitivă, putând fi atacată.(cotidianul.ro)

 

* Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, a declarat luni, la Cluj, că 60%-70% din dosarele de despăgubiri de peste un milion de euro au fost supraevaluate, astfel că s-au descoperit şi se descoperă încă mari prejudicii produse bugetului de stat.În perioada 2010-2011, foarte multe persoane, care deţineau „reţeta“ necesară, au preferat să fie despăgubite, „pentru că se plătea bine“ datorită supraevaluărilor, decât să primească teren în altă parte. „Cel mai important este începerea recuperării acestor prejudicii, se pun sechestre asiguratorii şi, cu siguranţă, vom vedea şi primele sume întoarse la bugetul de stat în urma acestor acţiuni“, a precizat Băeşu. De dosarul moşiei Brătianu – Pricop se va ocupa DIICOT, întrucât despăgubirea de 10 milioane de euro a fost stabilită printr-o hotărâre judecătorească.“Am fost obligaţi să dăm, pentru că acolo nu ANRP şi nu comisia a evaluat şi a aprobat evaluările“, a spus Băeşu, răspunzând unei întrebări.(eazi.ro)

 

* Presiunile pentru adoptarea legilor Noii Securităţi ating cote inimaginabile, angrenând tot mai multe instituţii şi agenţi de influenţă. Astfel, până şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră că există o formă de discriminare între utilizatorii de cartele preplătite şi cei care au abonament de telefonie mobilă, întrucât primii nu pot fi traşi la răspundere! Răspunsul CNCD a fost provocat de o solicitare insistentă a aşa-numitei Asociaţii pentru Implementarea Democraţiei, formată şi condusă de un personaj numit Alexandru Cumpănaşu, a cărui prestaţie zilnică în interesul SRI a devenit de-a dreptul jenantă. (eazi.ro)

 

* Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (F.N.S.A.) acuză, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis, că niciuna dintre solicitările salariaţilor din administraţia publică locală nu au fost soluţionate în mod favorabil de către Guvernul României și îi cer șefului statului să intervină. (cotidianul.ro)

 

* Primarul Sectorului 5 a alocat un contract de 3 milioane de euro pentru amenajarea celui mai luxos azil de bătrâni. Aici, vor avea acces „pensionarii simpli, și nu rude cu pile”.Vârstnicii din cartierul bucureștean Rahova nu aveau fire albe în cap când l-au auzit prima dată pe Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, promițând că va amenaja pe strada Baltagului un azil pentru bătrâni.(www.evz.ro)

* Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România va cere Parlamentului ca, prin lege, să interzică utilizarea repartitoarelor, iar în acest sens va fi sesizată şi Curtea Constituţională, relatează B1TV.Mişcarea vine după ce a apărut un adevărat scandal, pentru că mulţi proprietari din blocuri închid caloriferele şi mare parte din căldura apartamentelor încălzite se transferă către cele neîncălzite.Repartitoarele pentru calorifere ar putea fi interzise în România. Propunerea a fost făcută de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, după ce mai mulţi locatari care nu-şi permit să-şi cumpere astfel de sisteme s-au plâns că plătesc facturi supraîncărcate.(curierulnational.ro)

* Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International cere guvernele ţărilor europene care au participat la programul secret de detenţie al CIA să acţioneze urgent pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili.Amnesty menţionează şi ţara nostră, alături de Polonia, Marea Britanie, Macedonia şi Germania.”Guvernele statelor europene care au cooperat în programul secret al CIA privind detenţia, interogarea şi operaţiuni de tortură, în cadrul războiului SUA împotriva terorismului, trebuie să acţioneze urgent pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili, ca urmare a raportului Senatului american privind activităţile Agenţiei Centrale de Informaţii”, cere Amnesty International într-un comunicat oficial, potrivit Mediafax.(cotidianul.ro)

* Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de marţi, cu o întârziere de 5 luni, ştirile, dezbaterile şi clipurile referitoare la „plimbarea” desfăşurată în jurul Palatului Cotroceni pe 10 august 2014 de jurnalişti de la Antena 3, la care au participat şi alte persoane. Aceste ştiri, dezbateri şi clipuri au fost difuzate la Antena 3, însă unele dintre acestea au fost difuzate şi pe Antena 1. Spre surprinderea tuturor nu a fost dată nici o sancțiune.(www.evz.ro)

Economie

 

* Analiştii BCR nu elimină posibilitatea creşterii altor impozite în România în acest an în afara celui pe venit şi privesc cu scepticism execuţia bugetară şi capacitatea ţării de a atinge ţinta de deficit structural asumată pentru acest an, de 1% din PIB, şi de 1,8% pe cash.”Deşi nu va exista o creştere a impozitului pe venit în acest an, nu excludem această posibilitate pentru anii următorii. În plus, nu eliminăm posibilitatea creşterii altor impozite pe parcusul acestui an, văzând cât de optimistă este partea de venituri a bugetului”, se arată într-un raport al BCR.(adevarul.ro)

 

* Premierul Victor Ponta s-a declarat ieri de acord cu soluţia avansată de către PNL, de aprobare a unei legi a insolvenţei persoanelor fizice, ca o soluţie pentru cei cu credite în franci elveţieni. Un astfel de proiect de lege a fost deja adoptat în luna decembrie de către Senat, proiectul fiind acum în Camera Deputaţilor, unde trebuie dezbătut. „Adevărul“ vă prezintă care sunt prevederile acestuia.Guvernul a acordat deja aviz favorabil acestui act normativ, premierul Victor Ponta argumentând că România mai face şi lucruri pe care nu le doreşte Fondul Monetar Internaţional (FMI). Potrivit proiectului, debitorul poate cere instanţei începerea procedurii de insolvenţă dacă este în incapacitate de a-şi achita datoriile în decurs de 30 de zile de la data scadentă a acestora.De asemenea, un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolvenţă unui debitor dacă poate dovedi că acesta nu are capacitatea de a-şi achita datoriile.(adevarul.ro)

 

* Magistraţii Tribunalului Buzău i-au dat o sentinţă favorabilă unui bărbat care a dat în judecată banca de la care se împrumutase în franci elveţieni. Potrivit deciziei instanţei, care însă poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la data pronunţării, banca va trebui să-i calculeze clientului ratele retroactiv la cursul de schimb la care a contractat creditul în urmă cu opt ani.(adevarul.ro)

 

* Dacă negocierile cu banca nu sunt suficiente, românii cu credite în valută pot cere în instanţă plata creditului la cursul iniţial şi suspendarea, prin ordonanţă preşedinţială, a plăţii ratelor până la emiterea unei decizii pe fond. Guvernul ar putea impune, la rândul său, conversia creditelor la un curs mediu.Românii care au contractat credite în franci elveţieni, dar şi cei cu împrumuturi în altă valută, se pot adresa instanţelor pentru a contesta clauza de risc valutar drept una abuzivă, clienţii având posibilitatea de a solicita o ordonanţă preşedinţială, prin care să ceară, cu caracter excepţional, suspendarea de la plată a ratelor timp de un an sau mai mult, până la judecarea cauzei pe fond, consideră experţii. Leul s-a apreciat ieri puţin faţă de francul elveţian, după trei şedinţe consecutive de maxime istorice, cursul oficial anunţat de Banca Naţională a României (BNR) scăzând ieri cu 0,8%, până la 4,4354 lei. Acesta este, însă, în continuare la un nivel cu aproape 20% mai mare faţă de săptămâna trecută, când Banca Elveţiei a renunţat la plafonarea cursului la 1,2 franci pentru un euro, şi aproape dublu faţă de nivelul din perioada de boom din 2007-2008.(adevarul.ro)

 

* Criza francului elveţian scoate din sertarele parlamentarilor români o lege cerută de ani de zile de societatea civilă, dar nedorită de bancheri şi, la influenţa acestora, respinsă de FMI.După modelul insolvenţei care se aplică firmelor, persoanele fizice care au datorii şi nu le mai pot plăti vor putea opta, după intrarea în vigoare a acestei legi, pentru intrarea în insolvenţă, situaţie în care vor fi protejaţi în faţa creditorilor o perioadă de timp.Potrivit proiectului aflat în dezbatere pe masa deputaţilor, acceptul pentru intrarea în insolvenţă va fi dat de un judecător. Odată deschisă procedura, insolventul-persoană fizică va avea o perioadă de graţie de 3-5 ani în care să îşi stabilească un plan de redresare financiară şi să îşi plătească o parte din datorii.În perioada de graţie decisă de lege, debitorul va fi apărat în faţa unor eventuale executări silite care, în momentul de faţă, se desfăşoară la scurt timp după acumularea de restanţe la bănci.Legea insolvenţei persoanelor fizice mai prevede că doar 30% din veniturile românului împovărat de datorii să mai fie direcţionate spre cheltuielile curente, restul de 70% mergând automat către ştergerea datoriilor cumulate.(eazi.ro)

 

* Deşi în acest an 600 de firme ar fi trebuit să primească 205 milioane lei în cadrul schemei de minimis, Ministerul Energiei, Întreprinde­rilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a anunţat că în bugetul de stat din acest an sunt incluse fondurile necesare pentru a implementa schema de minimis. Astfel, deşi acestea au semnat în 2014 contractele pentru a primi fondurile în acest an, banii nu se regăsesc în buget, iar programele lor nu pot fi implementate. Există doar speranţa că fondurile vor fi alocate la prima rectificare bugetară din acest an. Florin Jianu, fost ministru pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, a explicat pentru Curierul Naţional că în 2015 urmau să se deschidă programele pentru ca acestea să fie implementate. Conform acestuia, contractele au fost semnate între companiile care s-au calificat şi Departamentul pentru IMM-uri, existând o clauză suspensivă care presupunea că proiectele pot fi implementate doar dacă există fonduri la bugetul de stat.(curierulnational.ro)

 

* Ca urmare a transformărilor legislaţiei fiscale internaţionale, cu accent pe creşterea transparenţei şi a schimbului de informaţii între state la nivel global, regulile fiscale se vor schimba şi în România în următorii 5 ani. „Vedem în ultima vreme un efort concertat la nivel internaţional, în interiorul mai multor organizaţii sau grupuri internaţionale, de la OECD, la G8 şi până la Uniunea Europeană, pentru rescrierea regulilor fiscale internaţionale, pentru a diminua pe cât posibil practica evitării plăţii taxelor, atât de către companii, cât şi de către persoanele fizice. Urmarea acestor eforturi va fi un accent sporit pe determinarea motivelor şi substanţelor tranzacţiilor, îndeosebi între părţile afiliate”, a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România. (curierulnational.ro)

 

* Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) a anunţat ieri că a descoperit un caz atipic de Encefalopatie Spongiformă într-o probă prelevată de la o bovină sacrificată în data de 16 decembrie 2014, într-un abator autorizat din judeţul Dâmboviţa, animalul bolnav provenind de la o gospodărie din judeţul Covasna(…)Potrivit Autorităţii, în urma confirmării diagnosticului de ESB de către Institutul pentru Diagnostic şi Sănătate Animală (Laboratorul Naţional de referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile – EST), în data de 23.12.2014, s-a procedat la confiscarea şi distrugerea cărnii şi a produselor sechestrate, într-o unitate de neutralizare, autorizată sanitar-veterinar. (curierulnational)

Extern

 

* Marion Maréchal-Le Pen, deputată a Frontului Naţional din Franţa, a postat, marţi, pe o reţea de socializare o înregistrare extrem de controversată în care un membru important al partidului vorbeşte despre prezenta unei “coloane a cincea musulmane” în Franţa.Mesajul a fost înregistrat de fostul consilier pe politică externă a Marinei Le Pen, presedinta FN şi favorită în acest moment în cursa pentru preşedinţia Franţei. Aceasta din urmă a interzis membrilor partidului să posteze acest mesaj, invocând “raţiuni juridice”.Aymeric Chauprade, fostul consilier al preşedintei FN, susţine că “Franţa se află în război”. “Franţa se află în război cu musulmani, nu cu musulmanii, dar cu musulmani”, spune acesta. În Franţa, “pepiniera terorismului islamic, adică drumul către actul jihadist, este enormă, este de ordinul unui milion, ceea ce nu înseamnă că avem un milion de potenţiali terorişti, ci că la noi trăieşte o coloană a cincea puternică şi care poate să vină peste noi în cazul unei confruntări generale. Spunem ca majoritatea musulmanilor sunt paşnici, desigur. Dar aşa erau şi majoritatea germanilor înainte de 1933 şi de naţional-socialism”, spune Aymeric Chauprade.(cotidianul.ro)

 

* Liberalii şi-au dat acordul pentru formarea unei coaliţii de guvernare din care să facă parte cele trei partide proeuropene intrate în parlamentul Republicii Moldova după alegerile legislative din 30 noiembrie, a anunţat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în urma unei noi runde de negocieri desfăşurate marţi chiar la Aeroportul din Chişinău, în sala delegaţiilor VIP, cu medierea unor oficiali europeni, informează Unimedia.(adevarul.ro)

 

* Preşedintele Barack Obama a susţinut marţi seară cel de-al şaselea discurs despre Starea Naţiunii în care a pledat pentru continuarea luptei împotriva terorismului, cât şi pentru apărarea principiului conform căruia puterile mari „nu pot intimida” ţările mici, referindu-se în mod clar la agresiunea Rusiei în Ucraina.(adevarul.ro)

 

* Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a semnat, marţi, cu omologul său iranian, Hossein Dehqan, un acord privind intensificarea cooperării în domeniul militar, ca răspuns comun la „interferenţele venite din partea Statelor Unite”, informează AFP.Serghei Şoigu este cel mai înalt oficial rus care vizitează Teheranul din anul 2002, menţionează presa iraniană. Acordul semnat între Rusia şi Iran vine în contextul în care ambele state se confruntă cu sancţiuni din partea ţărilor occidentale.Primul pas în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală va fi deblocarea contractului ce prevede livrarea către Iran a sistemelor de rachetă S-300.„A fost făcut un pas în direcţia cooperării pe plan economic şi în domeniul tehnologiei militare, cel puţin în privinţa sistemelor defensive de tip S-300 şi S-400. Probabil le vom livra”, a anunţat generalul rus Leonid Ivaşov. De asemenea, în noul acord se menţionează că Rusia şi Iranul vor putea efectua exerciţii militare comune, precum şi activităţi ce promovează menţinerea păcii, securitatea şi stabilitatea regională şi internaţională.(adevarul.ro)

 

* Coreea de Nord afirmă că mărturiile unui supravieţuitor al unui lagăr nord-coreean sunt – prin inexactitatea unor anumite elemente – dovada că ONU încearcă prin orice mijloace şi cu orice preţ să defăimeze Phenianul, notează AFP.Shin Dong-hyuk, în vârstă de 32 de ani, este autorul unei cărţi în care sunt povestite suferinţele pe care acesta le-a îndurat într-un lagăr din Coreea de Nord. La câteva luni de la publicare, bărbatul a reunoscut însă că anumite detalii despre locuri sau din cronologie nu sunt adevărate, dar a ţinut să precizeze că toate ororile pe care le-a trăit sunt cât se poate de reale.Ca reacţie la acest lucru, oficialii din Coreea de Nord au afirmat că toate declaraţiile lui Shin Dong-hyuk, precum şi toate documentele furnizate Comisiei ONU a Drepturilor Omului de către nord-coreenii care pretind că ar fi fugit din ţară sunt „minciuni şi false acuzaţii”.După ce l-a audiat pe Shin Dong-hyuk, Comisia ONU pentru Depturile Omului a concluzionat într-un raport că Phenianul este vinovat pentru abuzurile comise asupra populaţiei nord-coreene.(adevarul.ro)

 

* Papa Francisc a evocat luni posibilitatea unei întâlniri cu liderul tibetan Dalai Lama, dezmințind totodată informația că ar fi refuzat să-l primească pe acesta când a venit în luna decembrie la Roma la o reuniune a laureaților Premiului Nobel pentru Pace, transmite AFP, potrivit Agerpres.Suveranul Pontif a amintit că “potrivit protocolului Secretariatului de Stat (al Vaticanului), șefii de stat și responsabilii de rang înalt nu pot fi primiți atunci când vin la Roma la o reuniune oficială’. De altfel, nici cu ocazia reuniunilor FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) nu am primit pe nimeni”, a adăugat Papa Francisc. El a anunțat totodată că există contacte în vederea unei întâlniri cu liderul tibetan, dar deocamdată nu a fost stabilită o dată.Referindu-se la eforturile de apropiere a relațiilor dintre China și Vatican, Suveranul Pontif a declarat că acestea se fac “pas cu pas”.(cotidianul.ro)

 

* Potrivit raportului “World Economic Outlook”, publicat luni, FMI a înrăutățit estimările de creștere a economiei mondiale la 3,5% în 2015 și la 3,7% în 2016.Cea mai semnificativă revizuire în scădere a fost înregistrată de Rusia, din cauza sporirii tensiunilor geopolitice și a prețului mai scăzut al țițeiului. Astfel, PIB-ul ar urma să scadă anul acesta cu 3% și cu 1% anul viitor, față de 3,5% în 2015 și 2,5% în 2016, prognozat în octombrie.Pentru 2014, FMI a prognozat că expansiunea economiei mondiale a fost de 3,3%, similar cu avansul din 2013.Recentele evoluții pe plan global, cum ar fi prețul mai scăzut al țițeiului, deprecierea euro și a yenului și potențialul mai redus de creștere în multe state, au afectat economia mondială de la publicarea precedentelor prognoze ale FMI, în octombrie, se arată în raportul.(cotidianul.ro)

Cultură

 

* În această seară, de la ora 19:00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unui eveniment dedicat ediţiei de colecţie a romanului „Portretul lui Dorian Gray“ de Oscar Wilde, apărut într-o nouă traducere, semnată de Antoaneta Ralian.Printre invitaţii serii va fi şi Răzvan Mazilu ( celebrul balerin, coregraf, regizor şi actor, protagonistul spectacolului „Portretul lui Dorian Gray“ pus în scenă la Teatrul Odeon. (eazi.ro)

 

* Printre scriitorii care contestă justeţea acordării Premiului Naţional „Mihai Eminescu“ lui Gabriel Chifu se numără Claudiu Komartin, Octavian Soviany, Florin Iaru, Paul Cernat, Svetlana Cârstean. Peste 30 de scriitori au semnat un protest public, intitulat „O modestă propunere. Apel către Juriul Premiului Mihai Eminescu – Opera Omnia“, publicat pe media online şi intens vehiculat pe reţelele sociale în ultimele zile. În petiţia scriitorilor semnatari adresată membrilor juriului, respectiv Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Cornel Ungureanu, Al. Cistelecan, Ioan Holban, Mircea A. Diaconu, este propusă „demisia de onoare din juriu, în bloc“.(adevarul.ro)

 

* Uniunea Scriitorilor din Armenia l-a propus pe Varujan Vosganian, autorul romanului „Cartea şoaptelor”, pentru premiul Nobel pentru literatură în 2015, se arată pe site-ul araratonline.com, periodic al Uniunii Armenilor din România.De asemenea, în 2014, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) l-a propus pe Varujan Vosganian, alături de Mircea Cărtărescu, Nicolae Breban şi Norman Manea, pentru premiul Nobel pentru literatură.Totodată, fragmente din romanul „Cartea şoaptelor”, de Varujan Vosganian, traduse în 20 de limbi străine, vor fi citite în diverse oraşe din întreaga lume, pentru omagierea victimelor genocidului armean. Pe 21 aprilie, Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin şi Lepsiushaus Postdam vor organiza o Zi mondială a lecturii, pentru omagierea victimelor genocidului armean care a avut loc cu un secol în urmă (zi comemorată de aceştia în data de 24 aprilie) în Imperiul Otoman. Iniţiativa este susţinută de sute de oameni de cultură din întreaga lume, printre care Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Noam Chomsky, John M. Coetzee, David Grossman, Elfriede Jelinek, Norman Manea, Bernard Noel, Michael Ondaatje, Elif Shafak şi mulţi alţii.(adevarul.ro)

 

* Lungmetrajul „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, se numără printre cele mai aşteptate 20 de filme străine ale anului 2015, potrivit unui top realizat de site-ul specializat în ştiri din domeniul cinematografiei IndieWire.Acţiunea filmului „Comoara/ The Treasure” se concentrează pe doi bărbaţi care trec printr-o mulţime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară.Din distribuţia lungmetrajului fac parte actori profesionişti în egală măsură cu amatori. Astfel, rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin („Câinele japonez”, „Domnişoara Christina”) şi de actorii amatori Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei, care au fost selectaţi după un proces amplu de casting, care s-a desfăşurat pe parcursul a trei luni.(adevarul.ro)

 

Diverse

 

* Irina Begu a avut un meci infernal cu Katerina Siniakova, l-a câştigat şi va juca în turul III cu un adversar accesibil. Simona Halep joacă în jurul orei 11,15, meciul se transmite la Eurosport 1 sau 2. Meciul dintre Irina Camelia Begu şi cehosaica Katerina Siniakova avea o miză uriaşă pentru ambele jucătoare: obţinerea celui mai bun rezultat din carieră prin calificarea în premieră într-un tur III al unui turneu de Grand Slam. Şi un bonus, o adversară accesibilă, deci posibilitatea de a prinde optimile de finală(….)O victorie muncită, obţinută cu multă risipă de energie de către Begu, care ajunge astfel în turul III. Totuşi românca trebuie să-şi analizeze foarte bine jocul, pentru că a comis nepermis de multe greşeli neforţare, iar lovitura de rever nu a funcţionat aproape deloc. (cotidianul.ro)

 

Premierul Marcel Ciolacu/Reacție la decizia CCR de anulare a primului tur alalegerilor prezidențiale
National duminică, 22 decembrie 2024, 13:33

PSD și PNL, gata să colaboreze din nou. Liberalii acceptă un viitor premier social-democrat. Candidat comun la Cotroceni

PSD și PNL, gata să colaboreze din...

PSD și PNL, gata să colaboreze din nou. Liberalii acceptă un viitor premier social-democrat. Candidat comun la Cotroceni
Masa de Crăciun – meniul complet de sărbători. Ce să nu lipsească de pe masa festivă de Crăciun
National duminică, 22 decembrie 2024, 09:00

Masa de Crăciun – meniul complet de sărbători. Ce să nu lipsească de pe masa festivă de Crăciun

Masa de Crăciun - meniul complet de...

Masa de Crăciun – meniul complet de sărbători. Ce să nu lipsească de pe masa festivă de Crăciun
Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este cunoscută
National sâmbătă, 21 decembrie 2024, 19:59

Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este cunoscută

Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este...

Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este cunoscută
Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de fum
National sâmbătă, 21 decembrie 2024, 09:00

Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de fum

Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de...

Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de fum
National vineri, 20 decembrie 2024, 18:01

Președintele Iohannis a promulgat legea privind Codul Silvic

Legea privind Codul Silvic a fost...

Președintele Iohannis a promulgat legea privind Codul Silvic
National vineri, 20 decembrie 2024, 16:27

Polonia rămâne un contributor major la Brigada Multinaţionala Sud-Est de la Craiova

Ministrul Apărării din Polonia s-a întâlnit ci militarii polonezi din Brigada Multinaţională Sud-Est din...

Polonia rămâne un contributor major la Brigada Multinaţionala Sud-Est de la Craiova
National vineri, 20 decembrie 2024, 15:22

Președintele Klaus Iohannis atacă la CCR legea de aprobare a ordonanței privind amnistia fiscală

Klaus Iohannis atacă la CCR legea de aprobare a ordonanței privind amnistia...

Președintele Klaus Iohannis atacă la CCR legea de aprobare a ordonanței privind amnistia fiscală
National vineri, 20 decembrie 2024, 08:52

Prima ședință a noului Parlament. Cei 465 de senatori și deputați depun astăzi jurământul. Cum arată Legislativul

Prima ședință a noului...

Prima ședință a noului Parlament. Cei 465 de senatori și deputați depun astăzi jurământul. Cum arată Legislativul