Sunete inexplicabile, înregistrate în stratosfera Pământului, îi intrigă pe oamenii de știință
Publicat de Cosmin Meca, 17 mai 2023, 08:44
Stratosfera este cel de-al doilea strat al atmosferei Pământului, care se întinde până la 50 de kilometri. Este relativ calmă – dar aici pot fi auzite sunete slabe care provin din troposferă, regiunea în care locuim noi. Dar nu toate sunetele detectate au o origine clară.
Oamenii de știință au folosit microbarometre, atașate la baloane cu aer cald care zboară datorită energiei solare pasive, pentru a monitoriza sunetele. Aceste instrumente pot măsura mici modificări ale presiunii. Concepute inițial pentru a monitoriza vulcanii, ele pot fi folosite acum pentru a detecta sunete mai joase decât poate percepe urechea umană.
Sursele sunetelor din stratosferă au fost urmărite până la evenimente naturale, cum ar fi furtunile și coliziunile dintre valurile oceanului.
De asemenea, pot fi detectate și activitățile umane, cum ar fi turbinele eoliene sau exploziile. Ceea ce este mai ciudat este un sunet care în prezent nu are nicio explicație.
Sunete slabe care provin din troposferă
„În stratosferă, există semnale infrasonore misterioase care apar de câteva ori pe oră în unele zboruri, dar sursa acestora este complet necunoscută”, a declarat într-un comunicat Daniel Bowman, conducătorul cercetării, de la Sandia National Laboratories.
Un aspect fascinant al acestei cercetări este faptul că, deși a descoperit ceva misterios despre stratosferă, a folosit o configurație foarte simplă.
Baloanele sunt făcute din materiale de larg consum, deci sunt destul de ieftine. Întrucât aceste baloane și instrumentele călătoresc pe sute de kilometri, acestea pot ateriza în locuri greu accesibile – cu excepția cazului în care Forțele Aeriene ale SUA le doboară mai întâi.
Gazele cu efect de seră au micșorat stratosfera
„Baloanele noastre sunt practic niște pungi de plastic gigantice cu puțin praf de cărbune în interior pentru a le face mai întunecate. Le construim folosind plastic, bandă adezivă de transport și praf de cărbune de la magazinele de materiale pirotehnice.
Când soarele strălucește pe baloanele întunecate, aerul din interior se încălzește și devine plutitor. Această energie solară pasivă este suficientă pentru a aduce baloanele de la suprafață la peste 20 km pe cer”, a explicat Bowman.
„Fiecare balon are nevoie doar de materiale în valoare de aproximativ 50 de dolari și poate fi construit pe un teren de baschet”, a adăugat Bowman, citat de IFL Science.
Studierea stratosferei este foarte importantă. Aici se află stratul de ozon, care protejează viața de pe Pământ de cele mai periculoase raze ultraviolete de la Soare. Oamenii afectează și această porțiune a atmosferei, dincolo de stratul de ozon și de faimoasa sa gaură: Gazele cu efect de seră au micșorat stratosfera.
sursa: descopera.ro