Suntem in plin sezon de gripa: Ce masuri au fost luate si cum ne putem proteja
Publicat de Cosmin Meca, 21 februarie 2018, 09:24
Ministerul Sanatatii a pregatit un milion de doze de vaccin antigripal, insa stocuri inca exista, pentru ca romanii nu s-au vaccinat. Acum avem un numar in crestere de morti, tot mai multi bolnavi si spitale in carantina.
Autoritatile au impus mai multe masuri, insa exista lucruri pe care cu totii le putem face pentru a ne proteja pe noi si cei din jurul nostru.
Tot mai multi bolnavi si decese cauzate de gripa. Cand ar putea fi declarata epidemie
Mai avem 2 luni de gripa. Inca ne putem vaccina
La jumatatea lunii ianuarie, nici macar jumatate din dozele de vaccin antigripal nu fusesera utilizate.
Principalele categorii care ar fi bine sa se vaccineze in fiecare an pentru ca sunt mult mai expuse la complicatii sunt persoanele in varsta, persoanele cu patologii cronice asociate cu probleme cardiace, boli cronice respiratorii, dar si copiii sau femeile gravide.
„Ar fi fost cel mai bine sa fie administrate in totalitate cele un milion de doze de vaccinuri achizitionate de Ministerul Sanatatii. Nu se fac stocuri, pentru ca nu discutam de gripa pandemica, ci despre gripa sezoniera. Si la gripele sezoniere vaccinarea de rutina se face in presezon.
Ideal e sa faci pana incepe sa circule virusul gripal, deci pana la sfarsitul lunii decembrie, contextul epidemiologic din acest an a permis prelungirea vaccinarii si in luna ianuarie si tocmai datorita circulatiei mai intense a virusurilor gripale, atat in Romania, dar si in alte tari, in Statele Unite, in Europa, se recomanda la categoriile de risc sa se vaccineze, deoarece cazurile de gripa se pot inregistra inclusiv in primavara, mai tarziu, spre martie-aprilie.
Deci poate fi utila administrarea vaccinului chiar si in aceasta perioada„, a declarat pentru Ziare.com prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Testarea rapida pentru gripa – cat de utila e?
Zilele acestea cetatenii s-au aratat revoltati ca nu gasesc in spitale sau clinici teste rapide de gripa. Rafila a explicat ce sunt aceste teste.
„Testarea rapida pentru gripa nu este un pachet de servicii care sa fie oferit la cerere. Oamenii sunt testati acolo unde starea lor clinica sau parametrii biologici indica acest lucru. Dar nu se fac la cererea populatiei, eu n-am auzit sa se faca asa ceva. Si n-ar ajuta neaparat pentru ca gripa are anumite particularitati din punct de vedere al modului in care este diagnosticata clinic si un medic cu experienta poate sa deceleze un caz de gripa pe baza simptomatologiei.
Ganditi-va ca acum cativa ani aceste teste rapide nici nu existau. Mai ales ca testele rapide sunt orientative. Un test rapid negativ nu certifica faptul ca persoana respectiva nu are gripa. Daca contextul clinic si eventual epidemiologic sugereaza ca ar fi vorba despre gripa, cazul respectiv este raportat ca si o infectie compatibila cu gripa”, ne-a mai spus Rafila.
Ce masuri a luat Ministerul Sanatatii
Ministerul Sanatatii a impus in aceasta perioada cateva masuri pentru a nu se ajunge la o situatie mai grava.
– Mai multe spitale sunt in carantina. In Capitala este vorba despre Victor Babes si Matei Bals. La Iasi a fost instituita carantina saptamana trecuta la Institutul de Oncologie dupa ce 11 bolnavi de cancer au luat gripa, cel mai probabil de la vizitatori, dupa cum a declarat spitalul. Unul dintre acesti pacienti, o femeie, a murit ulterior.
– Directiile de Sanatate Publica sa monitorizeze in permanenta stocurile de medicamente antivirale specifice pentru gripa existente in spitale si, dupa caz, sa solicite suplimentarea, astfel incat pacientii internati sa aiba acces la tratament.
– Farmaciile cu circuit deschis sa aiba in permanenta aceste medicamente pentru populatie.
– In gradinite si scoli, in fiecare dimineata, cadrele medicale sa realizeze un triaj, astfel incat sa poata fi evitata raspandirea virusului gripal.
– Cadrele didactice, in cazul in care au suspiciuni legate de starea de sanatate a copiilor, sa semnaleze cadrelor medicale acest lucru.
Ce faci sa eviti gripa, dar si raspandirea in cazul in care te-ai imbolnavit
In ce ne priveste pe fiecare dintre noi, sunt cateva reguli de bun simt ca sa evitam sa ne imbolnavim, sau, daca nu am reusit sa fentam gripa, sa incercam macar sa nu o dam mai departe.
In primul rand, vaccinarea. Daca totusi acest lucru nu s-a intamplat, igiena personala este extrem de importanta. Principalul mod in care se raspandeste virusul gripal e prin intermediul mainilor murdare. Asadar, spalatul mainilor dupa ce am tusit, stranutat sau atins obiecte care sunt folosite de mai multe persoane este esential in orice situatie, dar si in cazul gripei.
La fel de general valabil, dar util si in ce priveste gripa este stilul de viata sanatos. Alimentatia corecta, odihna si miscarea ne intaresc sistemul imunitar si astfel, chiar daca totusi ne imbolnavim, forma va fi mult mai blanda.
Totodata, evitarea pe cat posibil a zonelor foarte aglomerate limiteaza posibilitatile sa ne imbolnavim.
Daca totusi am luat gripa, putem face tot ce tine de noi sa nu o dam mai departe. In primul rand, sa mergem la medicul de familie ca sa ne dea tratamentul corespunzator. Automedicatia poate face mai mult rau.
Apoi, sa incercam pe cat posibil sa stam in casa si sa nu expunem si alte persoane la virus. Cand tusim sau stranutam sa folosim un servetel pe care sa-l aruncam apoi la cosul de gunoi.
sursa: ziare.com