Superba plajă de… STICLĂ din Fort Bragg
Publicat de Cosmin Meca, 6 decembrie 2016, 13:27
Plaja de Sticlă se află în apropiere de orășelul Fort Bragg din California și a luat naștere într-un mod cât se poate de ciudat! Povestea sa a început într-un mod total prozaic: de la un morman de gunoaie. Uimitoare mai e Natura, cu puterea sa miraculoasă! Din lucrurile urâte, de care toată lumea vrea să se debaraseze, poate crea ceva minunat, admirat și lăudat de către tot omul.
Hai să intrăm în amănunte, fiindcă este firesc să te-ntrebi cum se poate preschimba un maidan doldora de gunoaie într-una dintre cele mai frumoase plaje ale lumii, în doar câteva decenii. Pe locul în care se află acum Plaja de Sticlă a fost înființat la 1906 un depozit de deșeuri, loc în care locuitorii din Fort Bragg se debarasau de tot ceea ce nu le mai folosea în gospodării – sticle sparte, veselă ciobită, aparate stricate și chiar vehicule hodorogite. Plus hârtie, cârpe, piese de mobilier. În două cuvinte: deșeuri menajere.
Atunci când muntele de gunoaie devenea prea semeț, prea înalt, era aprins focul, care mistuia toate materiile combustibile. După ce focul își făcea treaba rămâneau în urmă, îngropate în cenușa fierbinte, fiarele, plus cioburile de sticlă și porțelan.
În 1967 autoritățile responsabile cu ocrotirea mediului au oprit depozitarea deșeurilor la țărmul oceanului. Au fost demarate programe de recuperare a fierului vechi și a altor materiale reciclabile. Ulterior, cam tot ce mai era biodegradabil s-a descompus. Alte reziduuri au fost luate de apă și împrăștiate care încotro, apoi distruse de către forțele combinate ale Naturii.
Fiind mai grele, au rămas în urmă, pe țărm, fragmentele de sticlă, porțelan, ceramică. Iar valurile mărețului Pacific au început să le șlefuiască, cu migală. Valurile le-au tot finisat până când le-au adus la forme ce amintesc de pietrele (semi)prețioase. Așa s-a format Plaja de Sticlă care, în loc de nisip, așterne înaintea valurilor și a vizitatorilor un covor multicolor și fermecător alcătuit din miliarde de pietricele, unele transparente, altele opace. Între fragmentele de „sticlă de mare” predomină cele verzi, cafenii și străvezii.
La Fort Bragg sunt trei zone litorale care poartă numele de „Plaja de Sticlă” și toate provin din foste locuri de depozitare a deșeurilor, înființate începând cu 1906. Astăzi, țărmurile acelea sunt mai curate ca oricând și cu greu te-ai mai putea gândi, dacă nu cunoști istoria locurilor, la destinația lor inițială.
Acum, Plaja de Sticlă primește, în fiecare an, zeci de mii de turiști. Sunt zile de vară în care prin Fort Bragg trec câte 1200 de turiști, dornici să ajungă la spectaculoasa plajă. Mulți iau cu ei, la plecare, și o cantitate mai mare sau mai mică, de „sticlă de mare”. Unii colecționează pietricelele de sticlă. Alții, mai puțini, le strâng pentru a realiza bijuterii „hand made”. Dacă ar fi să le dăm crezare unora, bijuteriile în care sunt înglobate pietricele de „sticlă de mare” se află, în unele țări ale lumii, la mare căutare. Posibil!
Timpul trece iar oceanul Pacific macină în continuare miliardele de bucățele de sticlă, spre a le preschimba iarăși în nisip. Să nădăjduim, totuși, că Plaja de Sticlă n-are să dispară prea curând, că-și va păstra aspectul său multicolor cât mai multă vreme, eventual cu ajutorul unor intervenții ale autorităților.
Plaja de Sticlă oferă, după cum o arată fotografiile, priveliști demne de un vis frumos; un vis de care nu te mai saturi!
sursa:cunoastelumea.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.