Supraaglomerarea din penitenciare
Publicat de Cosmin Meca, 4 iunie 2016, 22:23
Directorii de penitenciare ar putea primi din partea Ministrului Justiţiei o nouă atribuţie: să meargă la firme, ca să le convingă să angajeze deţinuţi. Astfel, celulele ar fi mai puţin aglomerate, măcar pentru o perioadă. De asemenea, în cazul unor deținuți se ia în calcul varianta să meargă la muncă fără pază.
Până să construiască noi penitenciare, autorităţile s-au gândit la o metodă care ar trebui să rezolve, măcar parțial, problema închisorilor supraaglomerate.
În România sunt peste 28.000 de deținuți, în condițiile în care capacitatea închisorilor este de doar 19.000 de locuri.
„Supraaglomerarea este o problemă care nu poate fi rezolvată peste noapte, dar poate fi ameliorată prin scoaterea la muncă, prin mărirea programului prin care deţinuţii stau în afara celulelor”, a spus Dan Halchin, director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
De asemenea, ministrul Justiției a precizat că în Timișoara persoanele care își execută pedeapsa în regim deschis pleacă la muncă fără pază.
Reprezentanţii asociaţiilor pentru apărarea drepturilor omului spun că, în aceste cazuri, autorităţile trebuie să-şi asume unele riscuri.
Pe termen lung, problema celulelor suprapopulate ar urma să fie rezolvată prin construirea a două închisori – una în Bucureşti, în cartierul Berceni, iar alta în Caracal. Acestea ar urma să fie funcţionale, potrivit Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor, în 2020.
Sursă: Digi24