Suprafața forestieră globală pe cap de locuitor a scăzut cu peste 60%
Publicat de Cosmin Meca, 3 august 2022, 19:42
În ultimii 60 de ani, suprafața forestieră globală a scăzut cu 81,7 milioane de hectare, o pierdere care a contribuit la scăderea cu peste 60% a suprafeței forestiere globale pe cap de locuitor.
Aceast fenomen pune în pericol viitorul biodiversității și are un impact asupra vieții a 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume, potrivit unui nou studiu publicat în revista Environmental Research Letters.
O echipă de cercetători a constatat că suprafața forestieră globală a scăzut cu 81,7 milioane de hectare din 1960 până în 2019, echivalentul unei suprafețe de peste 10% din întreaga insulă Borneo, pierderea brută de păduri (437,3 milioane de hectare) depășind câștigul brut de păduri (355,6 milioane de hectare).
Rezultatele au arătat, de asemenea, că schimbarea modelului spațio-temporal al pădurilor la nivel mondial susține teoria tranziției forestiere, pierderile de păduri având loc în principal în țările cu venituri mai mici de la tropice și câștigurile de păduri în țările cu venituri mai mari din regiunile extratropicale.
Autorul principal al studiului, Ronald C. Estoque, profesor la Institutul de cercetare în domeniul forestier și al produselor forestiere, a declarat că în ciuda acestui model de pierdere a pădurilor, rolul națiunilor mai dezvoltate trebuie să fie studiat mai profund.
Acesta a adugată că odată cu consolidarea conservării pădurilor în țările mai dezvoltate, pierderea pădurilor se deplasează în țările mai puțin dezvoltate, în special la tropice.
Sursă text: phys.org