Târgul Varului va fi reabilitat
Publicat de Cosmin Meca, 20 februarie 2016, 16:56 / actualizat: 20 februarie 2016, 18:30
Târgul agro-zootehnic şi industrial de la Pietrari, singurul din Depresiunea Horezu, unde se adună, de o jumătate de secol, comercianţi, fermieri, crescători de animale din zonă, va fi complet reabilitat, extins şi amenajat în acest an, a declarat, pentru AGERPRES, edilul din Pietrari, Nicolae Moraru.
Potrivit acestuia, târgul va avea astfel mai multe sectoare – zona pentru produse agricole, de tip piaţă alimentară, zona pentru animale şi zona pentru produse industriale.
„Vreau să spun că, în zilele de târg, numărăm câteva mii de oamenii care vând sau cumpără. Târgul de la Pietrari este de mult o tradiţie”, spune primarul Nicolae Moraru.
Potrivit acestuia, târgul de la Pietrari a fost nu doar unul pentru schimburile agro-zootehnice. La Pietrari se venea pentru celebra piatră de var. Era locul cel mai cunoscut din Oltenia de Nord, unde veneau români din judeţele din sud pentru var. Cu precădere primăvara era cel mai mare aflux de cumpărători, varul fiind cel folosit atât pentru livezi, dar cât mai ales pentru primenirea caselor de Paşte. „Această marfă, evident, era tot prin troc luată. Cei din sud veneau cu cereale, porumb şi grâu sau legume în schimbul varului”, a mai relatat Nicolae Moraru.
Şi sarea era cumpărată de la Pietari, dar şi saramura care curge natural în zona izvoarelor naturale din localitate.
„Târgul a fost dintotdeauna elementul fundamental al satului românesc, fiind loc de socializare, fiind interacţiunea cu celelalte colectivităţi, schimb de informaţii, progres am putea spune. Cu cât un târg era mai important sau mai mare, cu atât colectivitatea era una deschisă şi adaptabilă. Un astfel de târg este cel de la Pietrarii Vâlcii, localitate dispusă pe culoarul de tranzit nord-sud, dar şi est-vest. Aici se comercializa şi sare, şi var, aş putea spune că acestea erau chiar produsele în jurul cărora s-a dezvoltat târgul, pietrărenii fiind cunoscuţi dintotdeauna ca fiind cărăuşi pe drumurile Olteniei cu piatra de var”, spune prof. Elena Stoica, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.