Târguri și spații autorizate pentru sacrificarea mieilor de Paște, în Oltenia

Publicat de Alin Cîrțînă, 15 aprilie 2025, 18:24
Carnea de miel sau ied va fi nelipsită de pe masa multor familii din România, în perioada sărbătorilor pascale. Autoritățile atrag însă atenția că produsele alimentare specifice acestei perioade trebuie achiziționate doar din unități autorizate sanitar-veterinar, pentru a preveni riscurile pentru sănătate.
În județul Gorj, va funcționa un singur târg autorizat pentru sacrificarea mieilor, amenajat la Târgu Jiu, pe Aleea Digului. Autoritățile estimează că aici vor fi sacrificate aproximativ 4.000 de animale.
La Craiova, punctul de comercializare și sacrificare a mieilor este organizat în Piața Chiriac. Acesta a fost deschis și va funcționa zilnic până sâmbătă, 19 aprilie, între orele 08:00 și 17:00.
În județul Olt, sacrificarea mieilor se va face în trei spații temporare: Balș, Slatina și Osica de Sus, sub supraveghere sanitar-veterinară.
În județul Vâlcea, comercializarea cărnii se va face doar în spații autorizate: hala centrală din Piața Râmnicu Vâlcea, supermarketuri, magazine specializate și măcelării. De asemenea, au fost depuse două solicitări pentru avizarea unor centre temporare de sacrificare: unul în zona Ștrandului Ostroveni din Râmnicu Vâlcea, și altul pe Str. Rahova nr. 106 din Drăgășani. Acestea urmează să fie evaluate de reprezentanții DSVSA, iar dacă îndeplinesc cerințele, vor primi autorizația de funcționare.
În județul Mehedinți, au fost de asemenea depuse solicitări pentru înființarea unor puncte de sacrificare, care sunt în curs de analiză.
Un material realizat de Cladiu Vasile:
Reprezentanții sanitar-veterinari reamintesc că sacrificarea animalelor în afara acestor spații autorizate este interzisă și poate reprezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.
A consemnat Claudiu Vasile, Radio Oltenia Craiova