Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Târgurile de Crăciun din Europa pe care nu trebuie sa le ratezi

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 28 noiembrie 2016, 13:35

Târgurile de Crăciun au devenit cele mai populare destinații europene ale momentului, odată cu apropierea celei mai așteptate sărbători a anului. Magia Crăciunului a învăluit deja câteva orașe europene, în timp ce altele sunt cu pregătirile pe ultima sută de metri. EvoNews a întocmit o listă cu unele dintre cele mai frumoase târguri din Europa pe care să le poți vizita anul acesta.

1. Târgul de Crăciun de la Viena este cea mai cunoscută destinație pentru toți cei care caută cadouri pentru cei dragi. Această tradiție datează aici de mai bine de opt secole, mai exact din 1294, când a fost deschisă “Piața decembrie”, un fel de precursor al pieței de Crăciun. În prezent, majoritatea piețelor din oraș găzduiesc mici târguri, însă cel mai mare, având mai bine de 150 de standuri, se află în piața din fața Primăriei, acolo unde aromele delicioase ademenesc vizitatorii.

La parterul Primăriei se află o zonă dedicată copiilor, unde aceștia pot învăța să pregătească dulciuri de Crăciun sau lumânări, iar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, vizitatorii pot asculta concerte de colinde ale unor coruri internaționale. Intrarea la concerte este gratuită. Târgul a fost deschis pe 12 noiembrie și este deschis zilnic, până pe 24 decembrie, de la 10 dimineața la 10 seara. În Ajunul Crăciunului va fi deschis pentru vizitatori de la 10 dimineața la 7 seara. Potrivit organizatorilor, ”târgul de Crăciun de la Viena este o experiență de neuitat pentru cei dornici să intre în spiritul Sărbătorilor”.

Printre atracțiile cu care Viena îi întâmpină pe turiști se numără și caruselul din Rathauspark. De asemenea, odată ajunși acolo, vă puteți plimba printre pavilioanele și copacii cu luminițe tematice, relateaza vocea.biz.

2. Hamburg are una dintre cele mai diverse piețe ale Europei. Cele 15 piețe ale portului istoric au produse pentru toate gusturile, de la artizanat, dulciuri, jucării până la obiecte de lux sau cadouri destinate strict adulților.

Târgul de Crăciun pentru tradiționaliști se află în piața din fața Primăriei, iar copiii pot găsi aici o mare varietate de jucării din toată lumea pe Spielzeuggasse (Strada Jucăriilor). Pentru cei cărora nu le place să meargă prin mulțime, este disponibilă piața Fleetinsel, în apropierea râului. Obiecte de lux și cadouri pentru romantici se găsesc la târgul de la Jungfernstieg, în timp ce târgul Santa Pauli este destinat strict adulților.

3. Strasbourg, orașul ce a câștigat doi ani consecutiv titlul de ”Cel mai bun târg de Crăciun din Europa” își întâmpină vizitatorii cu 11 piețe diferite. Prima ediție a târgului a avut loc în 1570, când s-a organizat “Christkindelsmärik” – piața copilului Iisus. Piețele de Crăciun din Strasbourg sunt deschise între 26 noiembrie și 23 decembrie, de duminică până joi între orele 11.00 și 20.00, iar vineri și sâmbătă sunt deschise în intervalul 11.00 – 21.00.

În ziua marii deschideri – 25 noiembrie – programul este de la 14.00 la 21.00. Cei care nu reușesc să cumpere cadouri potrivite pentru cei dragi până în ziua Ajunului pot merge la târgurile din Strasbourg și pe 24 decembrie, de la 11.00 la 18.00. Europa este reprezentată anul acesta la Strasbourg de către Portugalia.

În piața Gutenberg, în interiorul satului portughez vizitatorii pot găsi numeroase specialități culinare, prăjituri tradiționale și artizanat specific, inclusiv broderie de la Castelo Branco, împletituri, chitarw tradiționale și tobe, filigran și ceramică. De asemenea, se vor organiza aici diverse evenimente muzicale și culturale, inclusiv concerte de fado, expoziții de artă contemporană, fotografie și proiecții de film.

4. Leipzig are unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun din lume. Tradiția datează din 1458, iar Leipzig se mândrește la ora actuală cu unul dintre cele mai mari și mai frumoase târguri de Crăciun din Germania, având în jur de 250 de standuri în piața istorică a orașului. Atmosfera festivă este întregită nu doar de corul Thomaner din Thomaskirche, ci și de trompetiștii care cântă la sfârșit de săptămână la balconul vechii primării, între orele 13.00 și 17.00.

Târgul de Crăciun de la Leipzig s-a deschis pe 22 noiembrie și poate fi vizitat până pe 23 decembrie, de duminică până joi, între orele 10.00 și 19.00, și în zilele de vineri și sâmbătă, între orele 10.00 și 22.00

5. La aproximativ 130 de kilometri distanță de Leipzig se află un alt oraș german care concurează pentru titlul de cel mai vechi târg de Crăciun atestat documentar în Germania și în lume – Dresda.

În 1434 a fost consemnată prima mențiune a Striezelmarkt, un târg de o zi ținut în lunea de dinaintea Crăciunului în piața Altmarkt, pentru a le asigura locuitorilor orașului carnea necesară mesei de Crăciun.

De atunci, Striezelmarkt a devenit un eveniment uriaș cu 250 de standuri, ocupând mare parte din centrul orașului, iar luminițele, mirosul de vin fiert și muzica tematică atrag aproape 3 milioane de vizitatori pe an. Striezelmarkt este deschis între 24 noiembrie și Ajunul Crăciunului, între orele 10.00 și 21.00, în piața Altmarkt.

6. Tallinn, locul unde s-a decorat pentru prima dată în lume un brad de Crăciun într-un spațiu public (1441), este acum una dintre cele mai bune destinații europene pentru cei care vor să se bucure de atmosfera de iarnă în timp ce fac cumpărături.

Datorită poziției nordice, orașul se bucură de zăpadă în cea mai mare parte din decembrie, fiind un loc ideal pentru un astfel de târg. Bradul de Crăciun din centrul pieței este înconjurat de căsuțe de lemn de unde se pot cumpăra cadouri și bunătăți specifice. Târgul de Crăciun de la Tallinn este deschis între 18 noiembrie și 7 ianuarie 2017, în intervalul orar 10.00 și 19.00.

7. O intrare neașteptată în lista târgurilor de Crăciun pe care să le vizitezi a avut-o capitala Croației, Zagreb, care a câștigat anul trecut titlul de ”Cea mai bună piață de Crăciun”, în urma unui sondaj efectuat în rândul a peste 100.000 de turiști pe site-ul European Best Destinations, organizația dezvoltată la Bruxelles pentru a promova cultura și turismul în Europa.

Orașul își propune să atragă, la târgul de Crăciun, un număr foarte mare de turiști, în ciuda temperaturilor scăzute. Aici îi așteaptă pe turiști, începând cu 26 noiembrie și până pe 8 ianuarie, pe lângă numeroase bunătăți de sezon, și o expoziție de sculpturi de gheață și un patinoar imens.

8. Manchester, orașul ce a găzduit primul târg de Crăciun din Marea Britanie în 1999, a crescut de-a lungul anilor și a devenit gazda celui mai mare târg de profil din Marea Britanie, atrăgând peste nouă milioane de vizitatori anual, potrivit European Best Destinations.

În acest an, piețele de Crăciun vor fi amplasate în 10 locuri din centrul orașului și vor număra în total aproape 350 de standuri, unde vizitatorii pot cumpăra cadouri pentru cei dragi, mâncăruri internaționale, băuturi și obiecte hand made.

Târgul are, de asemenea, și un spațiu pentru familie cu caruseluri și spectacole pe tot parcursul sezonului, inclusiv spectacole de lumini, magicieni și teatru de stradă. Piețele de Crăciun din Manchester s-au deschis pe 10 noiembrie și pot fi vizitate zilnic, între orele 10.00 și 21.00, până pe 20 decembrie.

9. Salzburg, orașul unde s-a născut cel mai faimos colind – ”Noapte de vis” – își întâmpină vizitatorii în fiecare an cu o priveliște de basm în piața din fața faimoasei catedrale.

Orașul lui Mozart oferă experiențe pentru toate simțurile. Pe lângă o mare varietate de bunătăți culinare de Crăciun, vizitatorii sunt întâmpinați și cu un program cultural deosebit, cu peste 90 de evenimente, inclusiv recreerea scenei biblice a nașterii lui Iisus, precum și concerte și spectacole de dans tradiționale.

Piața de Crăciun din Salzburg a fost inaugurată pe 17 noiembrie și va rămâne deschisă până pe 26 decembrie, de luni până joi între orele 10.00 și 20:30, în zilele de vineri și pe 7 decembrie între orele 10.00 și 21.00, iar la sfârșit de săptămână programul începe la 9 dimineața și se termină la 21.00 – sâmbăta sau la 20.30 – duminica.

În Ajun, târgul este deschis între orele 9.00 și 15.00, iar pe 25 și 26 decembrie vizitatorii se pot bucura de bunătățile oferite de comercianți între orele 11.00 și 18.00.

10. În Nuremberg, la Christkindlesmarkt, aroma încântătoare de turtă dulce, vin fiert și cârnați invită vizitatorii la un adevărat festin. Târgul a fost atestat documentar pentru prima oară în 1628, însă, potrivit European Best Destinations, originile sale datează probabil din vremea lui Luther, atunci când a apărut tradiția de a dărui copiilor cadouri de Crăciun.

De atunci, comercianții aduc aici obiecte tradiționale, cum sunt decorațiunile de Crăciun făcute manual, dar și bunătăți culinare. Christkindlesmarkt din Nuremberg se distinge de alte târguri de profil deoarece promovează dezvoltarea durabilă, toate aspectele legate de mediu fiind puse pe picior de egalitate cu cele sociale și economice.

De exemplu, toți comercianții de vin fiert folosesc un sistem de pahare refolosibile, economisind energie și evitând numărul mare de recipiente aruncate.

Mai mult, Christkindlesmarkt beneficiază, din 2012, de energie regenerabilă de la hidrocentralele din zonă și centralele ce funcționează cu panouri fotovoltaice. Târgul de Crăciun din Nuremberg este deschis între 25 noiembrie și 24 decembrie și își va primi vizitatorii între orele 10.00 și 21.00, iar în Ajun în intervalul orar 10.00 – 14.00.

Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?
Fapt divers vineri, 13 decembrie 2024, 10:53

Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?

Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică...

Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?
Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara noastră
Fapt divers miercuri, 11 decembrie 2024, 08:43

Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara noastră

Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara...

Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara noastră
Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”
Fapt divers luni, 2 decembrie 2024, 10:27

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de...

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”
Oamenii de știință din California descoperă accidental un vis nuclear în zăpada arctică
Fapt divers miercuri, 27 noiembrie 2024, 09:13

Oamenii de știință din California descoperă accidental un vis nuclear în zăpada arctică

Oamenii de știință din California descoperă accidental un vis nuclear în zăpada...

Oamenii de știință din California descoperă accidental un vis nuclear în zăpada arctică
Fapt divers joi, 21 noiembrie 2024, 10:48

Copiii neanderthalieni ar fi putut colecta fosile, asemenea copiilor moderni care colecționează abțibilduri

Copiii neanderthalieni ar fi putut colecta fosile, asemenea copiilor moderni care colecționează...

Copiii neanderthalieni ar fi putut colecta fosile, asemenea copiilor moderni care colecționează abțibilduri
Fapt divers marți, 19 noiembrie 2024, 11:32

World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20 de ani

Lansat în noiembrie 2004, World of Warcraft este încă un reper în industria jocurilor, fiind unul dintre cele mai iubite jocuri de pe piață...

World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20 de ani
Fapt divers marți, 19 noiembrie 2024, 10:43

Prima extincție cunoscută a unei specii de pasăre din Europa continentală, Africa de Nord și Asia de Vest, declarată oficial

Prima extincție cunoscută a unei specii de pasăre din Europa continentală, Africa de Nord și Asia de Vest, declarată...

Prima extincție cunoscută a unei specii de pasăre din Europa continentală, Africa de Nord și Asia de Vest, declarată oficial
Fapt divers luni, 18 noiembrie 2024, 10:39

De ce anvelopele auto au acei țepi mici din cauciuc?

De ce anvelopele auto au acei țepi mici din...

De ce anvelopele auto au acei țepi mici din cauciuc?