Țările din regiunea carpatică își unesc forțele pentru a lupta împotriva tăierilor ilegale
Publicat de Puiu Vulea, 16 octombrie 2017, 16:10
La cea de-a cincea Conferință a Părților din Convenția Carpatică, ce a avut loc săptămâna trecută la Lillafured, Ungaria, reprezentații celor șapte Părți ale Convenției, respectiv România, Republica Cehă, Republica Slovacă, Polonia, Ungaria, Ucraina și Serbia și-au luat angajamente legate de protecția pădurilor, agricultură și schimbările climatice, informează World Wildlife Fund(WWF) România.
Un nou Articol al Convenției recunoaște gradul crescut de vulnerabilitate în care, asemeni altor regiuni muntoase, Carpații se află în fața schimbărilor climatice. Prin acesta, Părțile se angajează că vor aplica măsuri precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în paralel cu acțiuni de adaptare la efectele schimbărilor climatice deja existente, spre exemplu prin includerea lor ca premise atunci când se iau decizii de planificare și dezvoltare.
În ce privește pădurile, țările membre au recunoscut progresele făcute în identificarea și protejarea pădurilor virgine. Părțile au luat însă în considerare și problema tăielor ilegale, angajându-se să ia măsuri împotriva acestui fenomen. Munții Carpați găzduiesc unele dintre cele mai extinse zone împădurite, inclusiv cele mai mari arii de păduri virgine, dacă nu luăm în calcul Rusia și nordul Scandinaviei.
Convenția Carpatică este una dintre platformele cheie de politici publice în care se înscrie activitatea WWF derulată în Centrul și Sud-Estul Europei.