Teatrul „Anton Pann” din nou în competiție
Publicat de Cosmin Meca, 12 octombrie 2015, 10:51
Spectacolele Teatrului „Anton Pann” din Rm. Vâlcea îşi însuşesc premiu după premiu, în competiţie cu spectacole ale unor teatre cu tradiţie din România, pe scena unor festivaluri importante. După cele trei premii obţinute la două festivaluri importante, de la Oradea şi Bucureşti, premiul pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun actor şi cea mai bună regie, Teatrul „Anton Pann” este invitat din nou la un festival de talie europeană.
În această perioadă, până pe data de 15 octombrie 2015, la Timişoara se desfășoară cea de a cincea ediţie a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”. Alături de opere ale unor importanţi creatori europeni precum Silviu Purcărete, Oskaras Korsunovas, Jan Lauwers ori Wim Vandekeybus, se numără şi spectacolul Teatrului „Anton Pann” din Rm. Vâlcea – “Eşti un animal, Viskovitz!”. Pentru acest spectacol Tudor Lucanu şi-a însuşit premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Teatru Scurt de la Oradea, iar instituției vâlcene i-a revenit premiul pentru cel mai bun spectacol.
Producția „Eşti un animal, Viskovitz!” care va avea reprezentaţia luni, 12 octombrie 2015, de la ora 20,30 în sala Operei Nationale Romane Timisoara, se alătură unor spectacole precum: „Electra”, după Euripide si Eschil, în regia lui Bocsardi Laszló, „Pescărușul” de A. P. Cehov, în regia lui Oskaras Korsunovas (Lituania), „Poetul Orb”, de Jan Lauwers, regia şi scenografia – Jan Lauwers (Belgia), „Moliendo Café”, regia – Silviu Purcarete, coproducţie Teatrul German de Stat Timişoara – Teatrul Maghiar de Stat Csiky, „Vorbește în șoaptă când vorbești despre dragoste”, coregrafia și scenografia aparținând lui Wim Vandekeybus, producție Ultima Vez (Belgia), şi „Fuchsiada”, un spectacol gândit ca o instalaţie teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete, producţie a Teatrului German de Stat Timişoara, care va şi încheia festivalul.
Astfel, montările alese au teme precum identitatea într-o Europă multiculturală, istoria subiectivă scrisă din perspectiva oamenilor obisnuiţi sau problematica iubirii transpusă prin mijloace artistice precum dansul contemporan sau muzica experimentală.