Teatrul Naționalul Craiova, parte a proiectului ACuTe
Publicat de Lica Simona, 11 septembrie 2022, 08:54
Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va dezvolta producţii de teatru experimental, folosind tehnologii de pionierat, prin proiectul ACuTe, lansat, joi, la Ars Electronica, care se desfăşoară la Linz, în Austria, unul dintre cele mai importante festivaluri de artă digitală din lume.
Panelul de discuţie Digital Theatre – Democratization of a Medium va reuni artişti şi creatori implicaţi în ACuTe, care vor discuta despre modul în care transformarea digitală va modela teatrul, în anii următori. Lansarea proiectului va avea loc pe o scenă 3D imersivă, în decorul spectacolului mixed-reality SH4D0W.
Care este elementul cu adevărat transformator în trecerea de la teatru la teatru digital? Cum se transformă mediul într-un spaţiu, în care linia dintre performeri şi receptori se estompează?
În cadrul acestui panel de discuţie se va analiza modul în care o nouă abordare a publicului va modela scena (digitală) de teatru din Europa şi nu numai, în anii următori. O nouă înţelegere a conceptelor şi relaţiilor dintre teatru, public, performance şi spaţiu este ceea ce constituie transformarea digitală a teatrului ca mediu. Publicul este invitat să facă schimb de idei cu participanţii despre posibilele aplicaţii viitoare ale conceptelor digitale în teatru şi despre modul în care doresc să se implice în dezvoltarea acestuia.
Din partea Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, participă la eveniment Alexandru Boureanu, managerul teatrului, şi George Albert Costea, actor al Naţionalului craiovean şi coordonatorul proiectului în România. Din echipa română face parte şi Ciprian Făcăeru, arhitect în realitatea virtuală şi mixtă, designer de experienţe digital augmentate şi interactive, cercetător new media.
Proiectul ACuTe, co-finanţat de Uniunea Europeană, reuneşte 14 organizaţii europene de top din domeniul teatrului şi al cercetării, care au drept scop să dezvolte producţii de teatru experimental, folosind tehnologii de pionierat. Noile tehnologii includ roboţi, inteligenţă artificială şi „spaţiu imersiv de explorare”, fiecare urmând a fi testate de diferite organizaţii, pentru a încerca noi moduri de a produce spectacole, de a spune poveşti pe scenă şi de a determina publicul să interacţioneze şi să relaţioneze cu arta.
Cele 14 organizaţii implicate în proiectul ACuTe sunt teatre de top, universităţi şi organizaţii de arte creative din Europa. Cele șapte teatre partenere au fost selectate din reţeaua ETC – European Theatre Convention (ETC), cea mai mare reţea de teatre finanţate din fonduri publice din Europa. Cinci dintre parteneri au participat, de asemenea, la un proiect anterior de teatru digital realizat de ETC, European Theatre Lab, printre care şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, care a co-produs spectacolul ”Idiomatic” (2018).
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.