Telescopul James Webb a realizat imagini uluitoare cu planeta Neptun
Publicat de Cosmin Meca, 22 septembrie 2022, 11:58 / actualizat: 6 octombrie 2022, 12:02
Telescopul spațial James Webb (JWST) a surprins cea mai detaliată imagine a gigantului de gheață din ultimii 32 de ani, de când sonda Voyager 2 a trecut pe lângă planetă în drumul său către granițele sistemului solar.
Culoarea albastră, cauzată de metanul din atmosfera planetei, lipsește deoarece telescopul JWST face observații în lumina apropiată de infraroșu. Pe lângă inelele strălucitoare și înguste ale lui Neptun, cunoscute anterior, noua imagine arată, de asemenea, niște inele de praf mai slabe, pe care oamenii de știință nu le-au mai văzut până acum.
O altă caracteristică notabilă observată în imagine este seria de pete luminoase din emisfera sudică a lui Neptun, care reprezintă nori de gheață de mare altitudine, ce eflectă lumina solară înainte ca metanul din nori să o absoarbă.
Imaginile JWST oferă, de asemenea, o privire asupra unora dintre lunile lui Neptun, deasupra gigantului de gheață aflându-se un punct luminos care reprezintă luna Triton. Această lună este acoperită de un strat înghețat de azot condensat și apare atât de strălucitoare deoarece reflectă aproximativ 70% din lumina solară.
La o distanță față de Soare care este de 30 de ori mai mare decât distanța dintre Pământ și steaua noastră, Neptun poate părea îndepărtat, însă aceasta este aproape din punct de vedere astronomic, comparativ cu galaxiile și stelele aflate la miliarde de ani lumină distanță, pe care JWST a fost adaptat pentru a le observa.
Sursă text: space.com
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.