Tinerii de 18 ani se pot înscrie pentru călătorii gratuite prin Europa
Publicat de Puiu Vulea, 30 noiembrie 2018, 09:46
Începând de joi, 29 noiembrie, tinerii de 18 ani se pot înscrie în runda a doua a concursului pentru permisele de călătorie gratuite în Uniunea Europeană. Persoanele selectate vor călători prin Europa în vara anului viitor. Termenul-limită pentru înscrieri este marți, 11 decembrie 2018, ora 13:00.
După debutul cu succes al programului, când 15.000 de tineri au avut posibilitatea de a călători și a descoperi Europa, Comisia Europeană a lansat joi, 29 noiembrie, cea de a doua rundă a programului cu 12.000 de tichete de călătorie, la care se vor putea înscrie toți cetățenii UE născuți între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2000.
Tinerii interesați, se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret, unde vor trebui să se înregistreze și să își prezinte planurile de călătorie.
Participanții vor fi selecționați pe baza răspunsurilor lor la un chestionar format din cinci întrebări cu mai multe variante de răspuns, legate de cultura și diversitatea europeană, de inițiativele UE destinate tinerilor și de viitoarele alegeri europene, precum și la o întrebare suplimentară pe o temă legată de cea de-a doua rundă.
Candidații selecționați pot călători în perioada 15 aprilie – 31 octombrie 2019, iar călătoria poate dura între 1 și 30 de zile.
Comisia încurajează în special persoanele cu nevoi speciale sau care se confruntă cu probleme sociale să participe la această rundă. Pentru persoanele cu nevoi speciale, Comisia va pune la dispoziție informații și sfaturi utile și va acoperi costurile necesare pentru asistența specială (de exemplu, o persoană însoțitoare sau un câine-ghid pentru participanții cu deficiențe de vedere).
Câștigătorii pot călători singuri sau cu un grup de până la cinci persoane (toate trebuie să fi împlinit 18 ani). Ca regulă generală, vor călători cu trenul. Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe întregul continent, participanții vor putea să utilizeze și alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul, sau, în mod excepțional, avionul, acolo unde este necesar. Acest lucru va garanta faptul că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiunile izolate ale UE vor avea și ei șansa de a participa la această inițiativă.
Fiecărui stat membru al UE i s-a alocat un număr de permise de călătorie, pe baza ponderii populației țării sale în raport cu populația totală a Uniunii Europene. Astfel, România va avea disponibile 456 de bilete.