Tinerii de peste 16 ani, cu studii primare, pot fi cuprinşi în programele de ucenicie
Publicat de Cosmin Meca, 26 noiembrie 2018, 19:30 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 10:42
Persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care au cel puţin studii primare, vor putea fi cuprinse în programele de ucenicie pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de cel puţin nivel 1, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Astfel, în acest caz, contractul de ucenicie va avea o durată de cel puţin 6 luni, iar prin această formă de pregătire, tinerii pot dobândi competenţe profesionale şi un loc de muncă cu o durată între 6 luni şi trei ani, angajatorul asigurându-i ucenicului condiţiile necesare pregătirii teoretice şi practice.
Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabileşte în funcţie de ocupaţia sau calificarea pentru care urmează să se pregătească ucenicul, dar şi de competenţele dobândite anterior de către acesta.
Perioada nu poate fi mai mică de 6 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1, de 12 luni (pentru calificare de nivel 2), de 24 luni pentru calificări de nivel 3, şi de 36 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.
De asemenea, ucenicul poate fi supus unei perioade de probă care nu va depăşi 30 de zile lucrătoare, iar salariul de bază lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă este cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Totodată, angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile legii, beneficiază la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună pe toată durata programului de ucenicie.