Top 10 invenţii care au schimbat lumea. Una dintre ele aparţine unui român
Publicat de Cosmin Meca, 7 iunie 2017, 20:00
Thomas Edison era sigur că toate invenţiile lui vor funcţiona. Unele sunt utilizate şi în prezent, însă multe dintre ele au fost un eşec.
Carla Hayden, bibliotecara Congresului din Statele Unite ale Americii, a întocmit o listă a inovaţiilor care au schimbat lumea, informează descopera.ro
1. Presa de tipar
Presa de tipar a fost inventată în timpul Sfântului Imperiu Roman de către Johannes Gutenberg, în jurul anului 1440. La sfârşitul societăţii medievale, în Europa a avut loc o creştere exponenţială a economiei şi a culturii. O altă invenţie realizată de către Gutenberg a fost cerneala pe bază de ulei. Soluţia era mult mai durabilă decât variantele precedente.
Tiparul a ajutat la răspândirea informaţiilor mult mai rapid, de la singura tipografie existentă în Mainz, Germania, tipografiile au început să apară în peste 270 de oraşe din Europa.
2. Becul
4. Computerul personal
Computerul a fost utilizat iniţial pentru realizarea unor calcule matematice, acestea fiind de dimensiuni mari. Primul computer personal a devenit operaţional din 1946. Primul computer utilizat de o singură persoană a fost LGP-30, creat în 1956 şi vândut pentru 47.000 de dolari, echivalentul a 414.000 de dolari din prezent.
5. Vaccinul
Despre Pasteur au auzit mulţi, şi poate sunt destui cei care ştiu că el a creat vaccinul împotriva turbării. Unii au auzit, poate, şi despre Edward Jenner, care a contribuit, prin munca sa, la eradicarea variolei – singura boală umană care a fost eradicată vreodată. Dar despre Maurice Hilleman câţi ştiu?
Şi totuşi, el a contribuit hotărâtor la dezvoltarea acestui domeniu al cercetării medicale – vaccinologia. A inventat sau îmbunătăţit peste 25 vaccinuri – printre ele, mai mult de jumătate dintre cele 14 recomandate în mod obişnuit în schema de vaccinare a copiilor în ţările occidentale -, iar omenirea îi datorează salvarea a multe milioane de vieţi umane. Şi totuşi, a rămas aproape necunoscut…
6.Automobilul
Precursoarele automobilelor moderne au fost cele acţionate de motorul cu abur, realizat în 1672 de către Ferdinand Verbiest. În unele accepţiuni Karl Benz este considerat inventatorul automobilului, în 1886. Acesta a fost şi iniţiatorul primei construcţii de automobile în serie, în Germania.
7. Ceasul
Primele ceasuri au apărut în Europa în jurul secolului XV, ceasurile de mână începând să devină populare în 1920, la început fiind purtate doar femei. Abia apoi bărbaţii au început să poarte ceas de buzunar, militarii fiind primii bărbaţi care au purtat ceasuri de mână.
8. Telefonul