Connect with us

Fapt divers

Top 10 vietati care traiesc cel mai mult

De o vârstă cu cele mai vechi civilizații, martor al schimbului mai multor epoci, este pinul din specia Pinus longaeva

Published

on

Cândva, un cercetător britanic și-a expus părerea că oamenii ar putea trăi până la 150 de ani. Chiar și așa, noi nu putem ajunge în lista celor cu o durată lungă de viață. Și astea din cauza că există organisme care pot trăi sute și chiar mii de ani. Puțin probabil ca oamenii să poată ajunge la asemenea cifre. Totuși, existența unor astfel de viețuitoare, impresionează.

1 – 188 ANI.

1

2

Dintre toate reptilele, deținătoarea recordului longevității, este broasca țestoasă. Este vorba despre o specie anume de broaște țestoase, care se găsesc doar pe insula Madagascar. În prezent, ele sunt pe cale de dispariție.

O astfel de broască țestoasă, a avut regele insulei Tonga. Ea a trăit 188 de ani și o chema Tui Malila.

2 – 211 ANI.

3

4

Avem campioni și printre mamifere. Aceasta este balena din specia Balaena mysticetus, a cărei vârstă poate depăși și 200 de ani. Inițial, cercetătorii considerau că durata de viață a acestor mamifere, nu depășește 70 de ani. Însă ei au fost nevoiți să-și schimbe părerea atunci când în corpul lor au fost depistate vârfuri de harpon, din secolul XIX. O altă confirmare a longevității lor, a fost obținută în urma analizei aminoacizilor din ochii și dinții balenelor.

3 – 507 ANI.

5

Arctica islandica – astfel se numește specia de moluște, care deși arată ca niște moluște simple, totuși intră în lista recordurilor de longevitate. Această specie trăiește solitar, fără a forma colonii. Cercetătorii au numărat numărul inelelor de pe cochilii și au ajuns la concluzia că multe dintre ele au o vârstă de peste 3 secole. Iar cea mai veche moluscă găsită, are vârsta de 507 ani. Ea a primit numele de Minom.

4 – 2400 ANI.

6

Ciuperca din specia Armillaria Solidipes, a să-i surprindă pe cercetători. Acum câțiva ani, în sol a fost găsită o colonie a acestor ciuperci, care s-a întins pe o suprafață de 5 kilometri pătrați  și are o vârstă de 2400 ani !!!

5 – 5062 ANI.

7

8

De o vârstă cu cele mai vechi civilizații, martor al schimbului mai multor epoci, este pinul din specia Pinus longaeva. Acest copac conifer nu este foarte prezentabil la exterior, ir crengile lui au cele mai ciudate forme și unghiuri. Acest copac nu are niciun rol important în natură, însă din oarecare motive, este capabilă de a trăi mii de ani.

Astfel, cel mai bătrân reprezentant al acestor conifere este numit „Methuselah” și are o vârstă confirmată de 5062 ani. Recent, în Suedia, a fost găsit un alt conifer din această specie, vârsta căruia se presupune a fi de 9550 ani!

6 – 11.000 ANI

9

Acest arbust cu frunze lecuitoare, Larrea tridentata, a întrecut cu ușurință pinul, după durata de viață. În anul 1970, în pustiul Mohave, Frank Wasek a găsit un astfel de arbust, sistemul de rădăcini al căruia, este practic veșnic. Deși tulpina lui trăiește doar câteva sute de ani, însuși vârsta organismului atunge 11.000 de ani.

7 – 34.000 ANI

10

11

Conform versiunii oficiale, vârsta acestei tulpini bacteriene, este de 34.000 de ani.

Totuși, în mijlocul anilor ’90, un grup de cercetători au anunțat că au reușit să readucă la viață bacteriile care au fost extrase de pe niște albine mumifiate în chihlimbar, vârsta cărora se presupune a fi de 40 milioane ani. Iar în anii 2000 a fost făcut un anunț, conform cărui, cercetătorii au reușit să reînvie niște bacterii din niște cristale de sare, vârsta cărora este de 250 milioane ani!

Totuși, aceste date nu au fost oficial confirmate.

8 – 80.000 ANI

12

13

Clona – este cea mai sigură metodă de a obține nemurirea. Cel mai probabil din această cauză colonia de plopi există deja de 80.000 de ani. Colonia continuă permanent să crească „puieți”.

9 – 200.000 ANI

14
Plantele Posidonius, ce cresc la fundul Mării Mediterane, sub formă de colonie, sunt capabile de a trăi până la 200.000 de ani. Din păcate, la existența lor atentează încălzirea globală, dar și construcțiile din zona coastei.

10 – VIAȚĂ VEȘNICĂ.

15

Meduzele din specia Turritopsis dohrnii, conform spuselor cercetătorilor, ar fi creaturi nemuritoare. Secretul constă în faptul că atunci când ciclul lor de viață se apropie de sfârșit, ele se întorc la stadiul lor inițial, cel de polipi, separând de la sine clone. Acest proces poate avea loc un număr infinit de ori.

sursa:calatorul.net