Tot ce trebuie să știi despre paracetamol: ce efect are, cum se ia, reacţii adverse, contraindicații
Publicat de Cosmin Meca, 10 ianuarie 2023, 10:42
Medicamentele care conțin paracetamol fac parte din lista celor recomandate de Ministerul Sănătății în tratamentul infecțiilor respiratorii, alături de ibuprofen și oseltamivir. Însă Paracetamolul este prezent în numeroase medicamente, oamenii nefiind însă familiarizaţi cu denumirea acestora. Poţi vedea aici tabelul detaliat al acestor medicamente.
Să vedem însă care sunt, concret, indicaţiile Paracetamolului, cum se administrează, cine ar trebui să îl evite, cu ce alte medicamente nu trebuie combinat şi ce putem face pentru ameliorarea simptomelor de răceală, gripă și alte infecții respiratorii dacă nu avem acasă acest medicament.
Pentru ce este bun paracetamolul
Medicamentele care conţin paracetamol au acţiune analgezică şi antipiretică, fiind utile în caz de: dureri de cap, de articulaţii, de spate, de stomac, de urechi, dureri dentare sau menstruale, febră.
„Paracetamolul este un medicament simptomatic, se foloseşte atunci când febra creşte peste 38,5 grade Celsius”, spune dr. Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.
Aceste medicamente pot fi comercializate sub formă de capsule, siropuri, pulbere, pastile efervescente, supozitoare, soluţie injectabilă.
Paracetamolul comprimate este cel mai des utilizat, dar îşi face efectul mult mai lent, în aproximativ o oră. În mod normal sunt comercializate comprimate de Paracetamol de 500 mg.
Cum se administrează paracetamolul
Paracetamolul se administrează diferit în funcţie de vârstă şi de forma sub care este luat.
Doza normală de Paracetamol recomandată adulţilor este de 1 sau 2 comprimate de 500 mg de cel mult 4 ori pe zi. Este obligatoriu să existe o pauză de cel puţin 4 ore între administrări.
La copii, doza de Paracetamol necesară este de obicei mai mică. Siropurile cu Paracetamol, de exemplu, sunt indicate copiilor cu vârsta sub 6 ani – o doză de 5 ml de sirop conţine 120 mg de Paracetamol. Nu este indicată administrarea a peste 4 doze de Paracetamol în 24 de ore.
Cât despre comprimatele de Paracetamol pentru copii, acestea se administrează astfel:
- Copii cu vârsta între 6 şi 8 ani: 250 mg Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
- Copii cu vârsta între 8 şi 10 ani: 375 mg de Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
- Copii cu vârsta între 10 şi 12 ani: 500 mg Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
- Copii cu vârsta între 12 şi 16 ani: 750 mg Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
Reacţii adverse paracetamol în exces
Nu luaţi doze mai mari de Paracetamol sau pe termen lung, deoarece există riscul apariţiei de reacţii adverse.
Excesul de Paracetamol poate duce la efecte adverse precum: pete roşii sau vineţii de piele, greaţă, vărsături, diaree, balonare, insomnia, alergii, mâncărimi ale pielii, afte, hematurie.
De asemenea, Paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.
„Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale”, explică dr. Tudor Ciuhodaru.
Cu ce medicamente nu trebuie asociat paracetamolul
Paracetamolul poate fi luat împreună cu un analgezic, de tipul aspirinei, ibuprofenului sau codeinei, inclusiv cu antibiotic, dar niciodată cu un alt medicament care conţine Paracetamol.
Cu alte cuvinte, evitaţi să luaţi şi comprimate, şi sirop, şi pastile efervescente sau plicuri cu pulbere care conţin Paracetamol, deoarece există riscul supradozajului, cu efectele adverse menţionate mai sus.
Prin urmare, citiţi cu atenţie etichetele medicamentelor!
Cine ar trebui să evite paracetamolul
Paracetamolul NU este interzis gravidelor!
„Se consideră că nu există niciun risc asupra sarcinii sau a dezvoltării embrio-fetale, atunci când este utilizat în doza recomandată. Paracetamolul este excretat în laptele matern, dar nu în cantităţi semnificative clinic. La dozele terapeutice, pe termen scurt poate fi administrat în cursul sarcinii şi alăptării, după evaluarea raportului beneficiu terapeutic-risc potenţial”, spune dr. Sandra Alexiu.
În schimb, este contraindicat persoanelor care urmează un tratament cu warfarină (substanţă care subţiază sângele – Paracetamolul poate creşte riscul de hemoragie), antiepileptice sau medicamente specifice tuberculozei.
De asemenea, se recomandă precauţie la administrarea Paracetamolului dacă luaţi medicamente antidepresive sau suplimente pe bază de sunătoare (inclusiv ceaiuri).
Ameliorarea simptomelor de răceală sau gripă dacă nu aveţi paracetamol
Dacă nu mai găsiți paracetamol în farmacii, există şi alte metode prin care puteţi sprijini organismul să lupte cu răceala, gripa sau alte infecții respiratorii.
„Febra se poate combate şi cu comprese reci, duşuri călduţe, împachetări în anumite condiţii sau alte antitermice”, spune dr. Alexiu.
Supele calde, ceaiurile cu miere sunt foarte benefice pentru calmarea tusei. Nu uitaţi de apă sau sucuri naturale, indicate în caz de febră crescută, care sunt indicate pentru refacerea stocurilor de electroliţi, care se pot pierde prin transpiraţie.
Şi alimentaţia are un rol important. Axaţi-vă pe fructe şi legume proaspete! De asemenea, evitaţi efortul intens şi dormiţi minimum 8 ore pe noapte.
sursa: csid.ro