Tradiții de Buna Vestire
Publicat de Cosmin Meca, 25 martie 2016, 00:05 / actualizat: 25 martie 2016, 10:02
În calendarul popular, Bunavestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveştenia sau Ziua Cucului. Este ziua în care se spune că va cânta pentru prima dată cucul, cel care vesteşte lucruri importante în viaţa omului, el fiind perceput ca o pasăre cu strămoş mitic, cu puternic substrat erotic şi care anunţă venirea primăverii.
-Cel care aude cântecul cucului, dacă numără de câte ori cântă, va şti câţi ani mai are de trăit.
-Nu este bine să te prindă cântatul cucului cu stomacul gol şi nici nu este bine să auzi cântecul venind din spate sau din partea stânga, căci înseamnă că aduce veşti proaste.
-Nu ai voie să te cerţi că este mare păcat, iar cine se ceartă va avea necazuri tot anul.
-Pentru ca roadele să fie bogate în livezi, pomii se ameninţă cu toporul şi se stropesc cu ţuică. La fel procedează şi ciobanii, care se urcă de dimineaţă pe stogurile de fân şi gonesc cu toporul iarna ca să fie vreme potrivită pentru urcuşul pe munte al turmelor de oi.
-Albinele sunt lăsate să zboare printr-o potcoavă sau printr-un gâtlej de lup, ca să se întărească precum fierul şi să se întoarcă tefere la stupi.
-Se afumă gospodăriile, să se ţină departe toate dihăniile.
-Nu se pun ouă sub cloşcă fiindcă puii vor ieşi cu câte două capete şi patru picioare.
-În ziua de Bunavestire nu trebuie atinse ouăle, găinile nu trebuie căutate de ou, și nu se pun ouă sub cloșcă pentru ca ies pui strâmbi sau cu două capete.
-Este bine să mănânci peşte, ca să fii sănătos şi vioi ca peştele în apă.
-În această zi se poate ara, dar nu și semăna, pentru că păsările pot mânca rodul de pe spice.
-În ziua de Bunavestire se dezleaga limba tuturor păsărilor, dar mai ales cea a cucului, care pe parcursul iernii ar fi fost uliu, iar în această zi devine din nou cuc. Acesta cântă până la Sânziene sau până la Sfântul Petru când, din cauză ca se îneacă cu cireșe, nu mai poate cânta și se transforma din nou în uliu.
-Dacă ziua de Bunavestire este o zi cu ceaţă, primăvara va fi călduroasă. Se spune că aşa cum este ziua de Bunavestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti.
-Dacă în ziua aceasta este vreme frumoasă, anul va fi bun, iar dacă până la amiază va ploua, iar apoi va fi frumos, anul va avea o toamnă lungă.
Surse: traditieialomita.ro/ gds.ro /ramnicu.ro / adevarul.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.