Tradiții de Buna Vestire. Blagoveștenia sau Ziua Cucului – 25 martie
Publicat de Lica Simona, 25 martie 2023, 08:26
Pe 25 martie, creștinii ortodocși prăznuiesc Buna Vestire, o sărbătoare cu o încărcătură simbolică specială pentru țăranul din satul tradițional, numită Blagoveștenie / Blagoviștenie sau Ziua Cucului, în care se desăvârșește primăvara.
În Bucovina, se consideră că Buna Vestire sau Blagoveștenia este la fel de importantă ca și Învierea, pentru că, dacă nu ar fi Buna Vestire, nu ar exista nici Paștele. Mai mult, se crede că soarele este vesel și jucăuș, doar de două ori pe an: de Blagoveștenie și de Înviere, iar, în restul timpului, este supărat. Unii cred că e vesel și de Sânziene. Însă în celelalte zile ale anului, cine îl privește cu atenție va vedea că este mâhnit.
Se crede că, pe 25 martie, de Blagoveștenie, se dezleagă limba tuturor păsărilor, pentru a cânta, dar mai ales a cucului, care toată iarna a fost uliu. El va cânta până la Sânziene sau până la Sân-Petru, când se zice că se îneacă cu orz și, nemaiputând să cânte, se transformă iar în uliu, până anul viitor, de Buna Vestire.
E bine ca oamenii să aibă bani la ei, în această zi, să nu fie flămânzi, să nu fie supărați și să nu se certe, pentru că, așa cum îi va prinde cântecul cucului, așa vor fi tot restul anului.
De Blagoveștenie, încep să vină rândunelele. Cine vede prima dată doar o rândunică, va fi singur toată vara, iar cel care vede mai multe nu va suferi de singurătate. Se mai spune că cine zărește prima dată rândunele, în această zi, este bine să se spele pe față cu apă rece sau cu lapte, pentru a nu avea pe față pete sau alunițe.
De Blagoveștenie, există obiceiul să se înconjoare și să se afume casa și gospodăriile, pentru alungarea șerpilor și a omizilor. În Bucovina, de Buna Vestire, se făcea foc în ogradă, în fața ușii, și se punea alături pâine, sare și o cofă de apă, ca să mănânce și să bea îngerii. Pâine și sarea se dădeau, apoi, de pomană.
În această zi este dezlegare la pește. De aceea, e bine ca fiecare român să mănânce pește nu doar pentru a se hrăni, ci pentru a fi sănătos ca peștele, tot timpul anului.
A doua zi după Buna Vestire se cinstește Blagoveșnicul, adică Sfântul Arhanghel Gavriil (în calendarul creștin-ortodox este Soborul Sfântul Arhanghel Gavriil), cel trimis de Dumnezeu să aducă vestea cea marea Preacuratei Fecioare Maria.
Se mai spune că, așa cum va fi de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște, dar și tot timpul anului.