Traditional… si nu prea
Publicat de Cosmin Meca, 14 decembrie 2014, 14:52
Produsele tradiționale ar trebui să fie mai sănătoase. Atenție, însă, nu toată marfa care se vinde sub acest nume este şi autentică. Orice producător local care produce în mod tradiţional ar trebui să aibă acest certificat. Pentru ca produsele să fie atestate trebuie realizate doar din materii prime locale, să nu conţină aditivi alimentari şi să fie făcute după o reţetă şi procedee tehnologice tradiţionale. Un sfert din piaţa acestor produse provine din Braşov. Sunt şi judeţe care nu au niciun produs atestat tradiţional. Un exemplu este Harghita, unde producătorii au încercat să obţină avize pentru cașcaval și pâine. Toate au fost, însă, respinse. Potrivit Ministerului Agriculturii, în România există 18 judeţe care nu au niciun produs tradiţional atestat, între care și Bistrița-Năsăud și Bacău.