Oamenii de ştiinţă americani au cules date la scară planetară cu ajutorul smartphone-urilor oamenilor pentru a vedea cât suntem de activi, cu adevărat. Analiza celor de Universitatea Stanford a revelat că numărul mediu de paşi pe care o persoană îi face zilnic este de 4.961. Locuitorii din Hong Kong sunt în topul clasamentului drept cei mai activi oameni, cu 6.880 de paşi zilnic, iar la coada topului se situează Indonezia, cu 3.513 paşi.
Cercetarea a scos la iveală şi detalii intrigante referitoare la modalităţi în care poate fi combătută obezitatea. Cele mai multe dintre telefoanele inteligente au accelerator integrat care poate înregistra paşii parcurşi, iar oamenii de ştiinţă au folosit date anonime din mai mult de 700.000 de dispozitive care au utilizat aplicaţia Argus de monitorizare a activităţii, scrie
Gândul.
„Studiul este de 1.000 de ori mai amplu decât orice altă cercetare realizată pe marginea mişcării oamenilor. S-au făcut de-a lungul timpului studii minunate despre ceea ce înseamnă sănătatea umană, în general, dar această nouă cercetare oferă date din mai multe ţări, pe mai multe paliere şi monitorizează activitatea oamenilor în mod constant. Aceste rezultate deschid calea spre noi moduri de dezvoltare ştiinţifică în acest sens, mult mai mult decât am putut face până acum”, a declarat Scott Delp, profesor de bioinginerie şi parte a echipei de cercetători.
Descoperirile au fost publicate în revista „Nature”, iar autorii au arătat că rezultatele dau indicii semnificative despre modul în care poate fi îmbunătăţită sănătatea oamenilor. Numărul mediu de paşi dintr-o ţară pare să fie, totuşi, mai puţin important pentru nivelul de obezitate, de exemplu. Ingredientul-cheie a fost „inegalitatea în mişcare”, la fel ca şi inechitatea veniturilor, de exemplu, doar că acum diferenţa se face între cei mai leneşi şi cei mai în formă.
Cu cât e mai mare lipsa de activitate, cu atât mai mare este rata obezităţii. De exemplu, Suedia a avut una dintre cele mai mici diferenţe dintre cei care fac multă mişcare şi cei care nu au activitate fizică, aşa că are şi una dintre cele mai mici rate ale obezităţii. Studiul, publicat în revista Nature, arată că românii sunt printre cei mai leneşi, ocupând 32 din 46 de ţări analizate. Astfel, bărbaţii români au o medie de 5016.44 paşi pe zi, în timp ce femeile fac, în medie, 4264.66 de paşi.
În state precum Japonia s-a remarcat faptul că bărbaţii şi femeile fac sport aproape în măsuri egale. La polul opus se situează ţări care SUA ori Arabia Saudită, acolo unde femeile fac sport mult mai puţin decât bărbaţii.