Tratament fără interferon
Publicat de Liviu Goga, 10 septembrie 2015, 19:48
5.000 de pacienţi care suferă de hepatită cronică virală şi ciroză hepatică vor primi gratuit noul tratament fără interferon. Potrivit statisticilor este vorba de doar 10 la sută din totalul bolnavilor, dar autorităţile sanitare dau asigurări că numărul beneficiarilor va fi extins treptat. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a încheiat ieri negocierile cu producătorii de medicamente şi aşteaptă acum de la compania câştigătoare documentaţia necesară încheierii contractelor de achiziţie. Potrivit înţelegerii, bolnavii vor fi mai întâi investigaţi pe cheltuiala firmei, care se obligă de asemenea să-i monitorizeze pe durata celor 3 luni de tratament. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu:
Introducerea noului tip de tratament fără interferon pentru pacienţii cu afecţiuni hepatice a fost dezbătut şi în emisiunea „Probleme la Zi” de astăzi de la Radio România Actualităţi. Cu această ocazie, Adrian Marinescu medic primar la Institutul Matei Balş a precizat că în acest moment nu există date certe cu privire la numărul de români cu astfel de boli şi cu atât mai puţin a celor care au primit medicaţie cu interferon dar fără efecte. El a apreciat că într-o primă etapă ar trebui să beneficieze de noua terapie pacienţii în stare avansată, dar şi cei care nu au răspuns la cea convenţională. Noul tratament este mai eficient, durează mai puţin şi are o rată de succes mai mare, în condiţiile în care nu prezintă nici contraindicaţii pentru persoanele care au dezvoltat complicaţii, sau suferă şi de alte boli, a mai spus Adrian Marinescu:
Pe de altă parte, pacienţii solicită extinderea listei cu cei care pot beneficia de tratamente noi. În cadrul aceleiaşi emisiuni, Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice a spus că aşteaptă primele rezultate ale terapiei fără interferon şi noi programe, la nivel naţional: