Trei din opt români beau apă nepotabilă. Cât de curată este apa în județul tău
Publicat de Cosmin Meca, 25 martie 2017, 11:00
Ziua Mondială a Apei, marcată anual pe 22 martie, a adus din nou în prim plan problema deficitului dar și a calității acestei resurse vitale omenirii. Un raport al UNICEF arată că peste 663 de milioane de persoane din întreaga lume nu au acces la o sursă adecvată de apă. În țara noastră, trei din opt români consumă apă nepotabilă, potrivit Autorității pentru Protecția Consumatorului (APC).
Aproape 10% din populația planetei – peste 663 de milioane de oameni – trăiește în prezent fără o alimentare cu apă în condiții de siguranță și se confruntă cu serioase probleme de sănătate ca urmare a utilizării apei contaminate.
Potrivit unui raport publicat de worldwaterday.org, 1,8 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu ematerii fecale, riscând astfel să se îmbolnăvească de holeră, dizenterie, febră tifoidă și poliomielită. De altfel, apa contaminată, condițiile precare de igienă și sanitație provoacă anual circa 842.000 de decese la nivel nivel mondial.
Mai mult, până în anul 2040 se estimează că aproape 600 de milioane de copii – unul din patru – vor ajunge să trăiască în zone cu resurse extrem de limitate de apă.
În ce județe din România costă cel mai mult apa potabilă
Totuși, între anii 2000 și 2015, 60 milioane de oameni au dobândit acces la sisteme de apă potabilă de calitate și sanitație îmbunătățite, se precizează într-un raport transmis recent de DSP Bistrița-Năsăud.
România se plasa în 2015 pe locul cel mai defavorabil din UE în privința sanitației îmbunătățite.În același an, cantitatea de apă potabila distribuita consumatorilor exprima cantitatea totala de apă potabilă livrată consumatorilor pentru uz casnic, prin rețele de distribuție sau direct prin conductele de aducțiune, a fost de aproximativ 561 de milioane de metri cubi.
În România, puțin peste 60% din populație are acces în prezent la sistemul public de alimentare cu apă potabilă.
Tarifele la apa potabilă furnizată în sistem centralizat în primele 10 orașe ale țării sunt următoarele, conform datelor Asociației pentru Protecția Consumatorilor: București – 4,50 lei/metrul cub (mc), Constanța – 4,46 lei/mc, Galați – 4,19 lei/mc, Brașov – 4,09 lei/mc, Craiova – 3,97 lei/mc, Iași și Oradea – 3,49 lei/mc, Timișoara – 3,11 lei/mc, Ploiești – 3,01 lei/mc, Cluj – 2,94 lei/mc
APC: 3 din 8 români consumă apă nepotabilă
De asemenea, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) atrage atenția că trei din opt români beau apă nepotabilă.
La fel, Asociația Mai Bine atrăgea atenție în 2016 că alimentarea cu apă potabilă având parametrii de calitate în conformitate cu normele impuse de legislaţie ar trebui îmbunătăţită.
Totuși, un studiu de ansamblu privind calitatea apei în fiecare județ este dificil de realizat, întrucât de la caz la caz se aplică metode diferite, care iau în calcul diverși parametri.
De remarcat însă că la nivelul anului 2014, în doar patru județe din România – Giurgiu, Hunedoara, Neamț și Timiș – analizele privind calitatea apei provenite din rețeaua publică au ieșit conforme cu standardele.
În București, au fost luați în calcul 57 de parametri de calitate, dintre care au fost descoperite neconformități la 4 dintre aceștia. Din totalul de 133.108 de mostre recoltate în 2014, 3.171 au fost neconforme.
Apa Nova Bucureşti realizează lunar buletinede analiză a apei prelevată din 50 de puncte de colectare de pe întregul teritoriu al Municipiului Bucureşti. Aceste buletine pot fi accesate online, aici.
Cu toate acestea, anul trecut ua fost raportate mai multe cazuri de infestare a apei potabile în mai multe localități din țară.
Apă infestată cu E.Coli în județul Argeș
Spre exemplu, în februarie 2016, autoritățile din Breaza au oprit total alimentarea cu apă de la Hidro Prahova, după ce s-a constatat că aceasta era contaminată cu bacteria Clostridium perfringens.
De asemenea, în septembrie, bacteria E.Coli a fost depistată în urma unor analize ale DSP Argeş în reţeaua publică de alimentare cu apă din câteva localități.
Mai mult decât atât, în primăvara anului trecut, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au constatat nereguli și la cinci mărci de apă de masă și apă de izvor îmbuteliată. Atunci, inspectorii au aplicat amenzi în valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice, iar unele mărci au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman.
sursa:vocea.biz.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.