Trei zile de doliu naţional (audio)
Publicat de Liviu Goga, 6 decembrie 2017, 08:23
În România urmează să fie decretate trei zile de doliu naţional în memoria Regelui Mihai, pe 14, 15 şi 16 decembrie. Potrivit unor surse oficiale, guvernul va aproba în şedinţa de astăzi o hotărâre în acest sens, după ce, aseară, a avut loc o întâlnire la Guvern, la care au participat reprezentanţi ai mai multor instituţii guvernamentale şi cei ai Casei Regale.
Un comunicat al Executivului precizează că la întâlnire a fost discutat modul de implicare a instituţiilor statului în organizarea funeraliilor naţionale în memoria fostului Suveran al României.
De altfel, guvernul a anunţat deja că va sprijini organizarea funeraliilor, iar detaliile şi calendarul acestora vor fi stabilite cu reprezentanţii familiei regale.
După ce va ajunge în ţară, trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în holul de onoare al Castelului Peleş, unde drapelul a fost deja coborât în bernă. Apoi, pentru două zile, sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale fostului Monarh se va afla în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei din Bucureşti. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înhumarea la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, precizează un comunicat al Casei Regale.
Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, a transmis un mesaj către români, în care spune că a pierdut – ca noi toţi – un părinte şi anunţă că va servi în continuare interesele poporului român:
Regele Mihai a sperat neîncetat într-o Românie morală, unită şi prosperă şi a militat neobosit pentru intrarea ţării noastre în NATO şi în Uniunea Europeană. La 25 octombrie 2011, Regele Mihai s-a adresat Camerelor reunite ale Parlamentului României, la 64 de ani după ultimul discurs rostit în faţa Legislativului:
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat profunda tristeţe după decesul Regelui Mihai. Dar şi presa internaţională a evocat personalitatea fostului Suveran – ultimul şef de stat european, supravieţuitor al celui de-al Doilea Război Mondial şi care a trăit în exil decenii, în timpul Războiului Rece. O sinteză realizată de Mihaela Mihai: