Trifon Zarezan
Publicat de Cosmin Meca, 2 februarie 2016, 00:52
Vița-de-vie poartă în ea și lumina lui Dumnezeu dar și întunericul netrebniciei. Cine bea vinul cu măsură aduce bucurie și veselie, are mintea ascuțită și brațul puternic; cine uită…numărul măsurilor, devine rău, arțăgos și intră în întunericul uitării de sine și de cei dragi. Pentru a cinsti vinul și via, 1 februarie după calendarul gregorian sau 14 februarie pe stil vechi, este ziua închinată Sfântului Trifon, ocrotitorul viilor, al livezilor și câmpului, sărbătoarea fiind cunoscută și sub numele de sărbătoarea Sfântului Trifon sau, la vecinii noștri bulgari, de unde se pare că a fost împrumutat obiceiul în sudul Olteniei, Trifon Zarezanul adică Trifon Tăietorul pentru că, așa cum spune legenda, Sfântul Trifon a plecat la tăierea viei și, din marea lui grabă, și-a tăiat nasul. De atunci există superstiția ca în această zi să nu tai nimic cu foarfecile sau cuțitul, doar coarda de viță ce semnifică începutul lucrărilor agrare.
La Galicea Mare, în județul Dolj, așa cum fac de mai bine de zece ani și azi gospodarii au mers în plaiul viilor să ceară ajutorul Sfâtului Trifon pentru apărarea plantațiilor de atacul gângăniilor dăunătoare și al omizilor, însoțiți de preoți care au aruncat înfricoșător blestem de alungare a lighioanelor:
Rezultatul îl vom vedea, așa cum spunea și primarul Florea Catană, la toamnă, după cules. Până atunci însă proprietarii de vii, cu gândul la munca ce stă să-nceapă, au chefuit cu lăutari, grătar, murături și, desigur, vin.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.