Turneul ”Flautul Fermecat” s-a încheiat cu succes pe scenele din România
Publicat de Cosmin Meca, 11 noiembrie 2016, 09:44 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:23
Turneul Flautul Fermecat, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail, început în această primăvară cu succesele din luna martie de la Washington DC şi New York, și continuat cu recitalurile din luna iunie din Japonia, la Osaka și la Tokyo, și-a încheiat periplul național pe 10 noiembrie la Pitești.
În această toamnă, cei doi muzicieni au oferit publicului pe scenele din România, un program spectaculos desfăşurat sub genericul Clasic V.I.P. Primiți cu multe aplauze și entuziasm de publicul cunoscător, dar și de cel care a avut acum pentru prima dată prilejul să asculte o astfel de muzică, cei doi soliști au interpretat frumoase lucrări ale unora dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii.
‘’Mulțumim că nu ne-ați ocolit. A fost o seară de poveste pentru orașul nostru”. „Cred că începem și noi să fim pe harta culturală. Ce seară specială!” „La noi în oraș nu au mai fost până acum astfel de evenimente și constat cu plăcere ce multă lume a venit. Mulți nu au mai putut pentru că locurile s-au epuizat rapid. Deci vă mai așteptăm!”, au spus spectatorii de la Pucioasa, oraș în care cei doi nu au mai fost până acum.
Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră de Mozart a fost interpretat în cele două concerte din cadrul turneului care au avut loc la Sala Radio din Bucureşti şi la Centrul Multifuncţional din Piteşti, solişti fiind Ion Bogdan Ştefănescu la flaut şi Mariana Bîldea la harpă. La Bucureşti cei doi au cântat împreună cu Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Gabriel Bebeşelea, iar la Piteşti cu Orchestra Filarmonicii condusă de Radu Ciorei.
La final de turneu, Ion Bogdan Ştefănescu vorbeşte despre experiența din acest an:
‘’Turneul Flautul fermecat – Clasic V.I.P s-a încheiat cu două concerte alături de Mariana Bîldea, cea care a primit o harpă de aur de la Vanghelis. De data aceasta, a șasea ediție a turneului nostru a adus mai multe premiere foarte plăcute: în primul rând am fost uimit să văd câtă lume își dorește să asculte muzică clasică. A fost plină Sala Radio, la Caracal și Pucioasa a fost arhiplin, iar reacția publicului la muzicile lui C.Ph.E.Bach, Haydan, Mozart, Devienne și Beethoven au fost minunate. Apoi, am fost surprins de modalitatea de mediatizare a turneului cu figura mea pe autoturismul Dacia, pentru prima dată se întâmplă așa ceva în România cu un muzician care cântă muzică clasică, iar profesionalismul echipei Radio România, care a mediatizat turneul, a contribuit în mod esențial la reușita acestuia. Apoi, nu ne-am limitat doar la recitalurile cu pian alături de minunatul Horia Mihail, dar am adăugat și harpa în acest proiect, Mariana Bîldea fiind cea mai bună harpistă a noastră care, însă, trăiește în Grecia. O altă premieră ar fi și faptul că această ediție este prelungirea celei din primăvară unde am cântat la Washington, New York, Osaka și Tokyo, așadar pentru prima dată un turneu național capătă vizibilitate și alonjă internaționale. Sper în prelungirea acestei ediții și anul viitor fiindcă această muzică trebuie auzită de cât mai mulți spectatori.”
În cadrul turneului, Radio România şi Editura Casa Radio au organizat lansarea audiobook-ului Visători la steaua singurătăţii. Un eseu poetic realizat, după versurile lui Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu, de regretatul actor Eusebiu Ştefănescu și interpretat alături de fiul său, Ion Bogdan Ştefănescu, flautistul fiind cel care a compus muzica originală. Este singura înregistrare realizată de cei doi la Radio România, apărută în colecţia Fonoteca de Aur, în Seria Spectacolul poeziei.
Un proiect Radio România
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.