Un profesor universitar încearcă să supraviețuiască sub apă 100 de zile
Publicat de Cosmin Meca, 24 martie 2023, 10:18
Un profesor asociat de la University of South Florida (USF), SUA va încerca să trăiască sub apă 100 de zile și să doboare astfel un record mondial, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Recordul mondial actual pentru locuitul sub apă este de 73 de zile.
Ca să observe modul în care corpul uman răspunde expunerii pe termen lung la presiune extremă, Joseph Dituri va trăi la 9 metri sub suprafață, într-un habitat situat la Jules’ Undersea Lodge din Key Largo, singurul hotel subacvatic actual din SUA.
O ipoteză a dublării celulelor umane la presiune ridicată
Bărbatul va fi supraveghat de o echipă medicală, care va raporta despre sănătatea profesorului de 55 de ani prin scufundări de rutină în habitatul său, pentru a efectua o serie de teste. Dituri va fi supus unor teste psihosociale, psihologice și medicale, incusiv analize de sânge, ecografii și electrocardiograme, precum și teste cu celule stem, potrivit Interesting Engineering.
„Corpul uman nu s-a aflat niciodată sub apă atât de mult timp, astfel că voi fi monitorizat îndeaproape. Acest studiu va examina fiecare mod în care această călătorie are un impact asupra corpului meu, dar ipoteza mea nulă este că vor exista îmbunătățiri ale stării mele de sănătate, ca urmare a presiunii scăzute”, a spus Dituri într-un comunicat al USF.
Dituri își bazează teoria pe concluziile găite într-un studiu în care celulele expuse la presiune crescută se dublează în decurs de cinci zile. Acest lucru indică ideea că presiunea ridicată îi poate ajuta pe oameni să își crească longevitatea și să prevină bolile asociate cu îmbătrânirea.
„Deci, bănuiesc că voi ieși un super-om”, a spus Dituri.
Dituri a lucrat anterior în Marina SUA timp de 28 de ani ca ofițer de scufundări de saturație. După ce s-a pensionat, în 2012, el s-a înscris la USF ca să obțină diploma de doctorat și ca să afle mai multe despre leziunile cerebrale traumatice.
Leziuni cerebrale traumatice
„Mulți dintre frații și surorile mele din armată au suferit leziuni cerebrale traumatice și am vrut să învăț cum să îi ajut. Știam foarte bine că presiunea hiperbară poate crește fluxul sanguin cerebral și am emis ipoteza că ar putea fi folosită pentru tratarea leziunilor cerebrale traumatice. Am emis ipoteza că aplicarea mecanismelelor de acțiune cunoscute pentru medicina hiperbară ar putea fi folosită pentru a trata un spectru mai larg de boli”, a explicat Dituri.
În timpul misiunii de 100 de zile, Dituri va testa, de asemenea, noi tehnologii, cum ar fi un dispozitiv de Inteligență Artificială dezvoltat de un coleg, care poate depista o boală în corpul uman și poate determina dacă sunt necesare medicamente.
„Tot ceea ce avem nevoie ca să supraviețuim se află aici, pe planetă. Bănuiesc că leacul pentru multe boli poate fi găsit în organisme nedescoperite din ocean. Pentru a afla, avem nevoie de mai mulți cercetători”, a mai spus Dituri.
sursa: descopera.ro